időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Sorra mennek tönkre a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők

MNO
2009.05.21. 07:30

Lapértesülés szerint még mindig nincs gazdájuk a 2007 decemberében magukra hagyott Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőknek.

A Kisalföld értesülése szerint a határátkelők létesítményei tovább pusztulnak. Noha a vám- és pénzügyőrség (VPOP), valamint a nemzeti vagyonkezelő (MNV) között tavaly októberben született megegyezés arról, hogy utóbbi átveszi a határátkelőket, erre azóta sem került sor. Hegyeshalomnál a volt magyar–osztrák átkelő egyik fülkéjét egy autó törte darabokra, Rajkánál a magyar–szlovák kishatárban milliós kárt okoztak a rongálók és a tolvajok.

Egyedül a vámosszabadi magyar–szlovák átkelőnél jobb a helyzet, ott rendszeresen járőröznek a győri rendőrkapitányság emberei. A önkormányzat szeretné ingyen megszerezni az MNV-től a két helyi határátkelőt és az azok közötti területet. Munkahelyteremtő beruházásokat vinnének oda a rendezési terv módosítása után.

A vagyonkezelő azonban egyelőre a füle botját sem mozdítja az ügyben – nyilatkozta a lapnak Szőke László polgármester. Bazsó Lajos rajkai polgármester viszont kijelentette: az önkormányzatnak ebben a lepusztult állapotban nem kell az átkelő, még ha ingyen adnák is azt. Vámosszabadi pályázaton nyert 900 ezer forintból tudja rendben tartani a határhoz tartozó területet, az épülethez azonban nem nyúl. A viszonylagos biztonságot az egykori magyar–szlovák határon a rendőri jelenlét nyújtja.

(Kisalföld/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.