időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

A Rába mentén fölkészültek az árvízi védekezésre

MNO
2009.06.25. 13:59

Felkészültek az árvíz elleni védekezésre a Rába melletti települések, mindenütt lesz elegendő ember és homokzsák – közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a testület vezetője, a vasi megyegyűlés elnöke. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/645859" target="_blank"><strong>• Harmadfokú árvízvédelmi készültség Nagybajcsnál</strong></a>

A Rábán az eddig mért legnagyobb vízállással kell szembenézni, mert az ausztriai és magyarországi vízgyűjtőkön az elmúlt napokban elképesztően nagy mennyiségű eső esett, volt, ahol összességében elérte a 185 milliméternyit is. Kovács Ferenc tájékoztatása szerint az árvízi védekezésben részt vevő szervezetek, a vízügyi igazgatóság szakemberei, a katasztrófavédelem, az önkormányzati tűzoltóságok, a rendőrség, a polgári védelem és az érintett önkormányzatok felkészültek a hatalmas mennyiségű víz fogadására, a helyi lakosok bevonásával mindenütt megkezdték a gátak megerősítését, rakják a homokzsákokat.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szentgotthárdnál a délelőtti órákban 506 centiméteres magassággal tetőzött a Rába, majd lassú apadásnak indult, a kora délutáni órákig már nyolc centiméternyit húzódott vissza a folyó vízszintje. Hangsúlyozta: jól vizsgázott a Szentgotthárdnál megépített árapasztó vápa, amelynek köszönhetően a Lapincs vize a város fölötti részen nem duzzasztotta tovább a Rábát, így eredményesebb volt a védekezés is. Komolyabb óvintézkedésekre a Vörösmarty Gimnázium és a Novák piac melletti részen volt szükség, ahol megerősítették a szivárgó támfalat és buzgárokat szüntettek meg.

A védekezés jelenleg Csörötneken és Csákánydoroszlónál a legintenzívebb, a településeket homokzsákokkal védik. Lezárták a Rönök–Csöretnek, a Vasszentmihály–Csörötnek és a Rátót–Rábagyarmat közötti utat. A Rába-völgyben az elkövetkező napokban a vízügyi igazgató tájékoztatása szerint további útlezárásokra kell számítani. A Rába jobb parti depóniája Csörötnek közelében átszakadt, ott négy házból kell kitelepíteni a lakókat. Csákánydoroszlónál a Dózsa-ligetet védik homokzsákokkal, de felkészültek arra is, hogy az esetleges völgyi elöntések miatt szükség lehet öt-hat ház lakóinak kitelepítésére is.

Körmendnél péntek délelőtt az eddig mért legnagyobb vízállást kismértékben meghaladó vízszint kialakulása várható. A szükséges védekezési munkákat itt is megkezdték. Kovács Ferenc szólt a Kőszeget és környékét szerdán ért özönvízszerű esőzésről is, amely miatt félméteres víz és sár hömpölygött végig az utcákon, betörve a belváros műemléki házaiba is. A víz előtte letarolta a kőszegi hegyoldalt, eltüntetve a hegyi utakat, károkat okozva az erdőkben, elzárva a külvilágtól a hegyoldalban lévő gyümölcsösöket és hétvégi házakat.

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón nehezményezte: az Országos Meteorológiai Szolgálattól a térség településeinek vezetői nem kaptak előzetes tájékoztatást arról, hogy ilyen hatalmas mennyiségű eső várható, így nem volt idő az értékek mentésére sem. A legsúlyosabb károk Kőszegen, Bozsokon, Velemben, Cákon és Kőszegszerdahelyen keletkeztek.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.