Kóka célkeresztbe kerülhet

A Dataplex-ügylet során a volt szabad demokrata miniszter hatáskörét túllépve járhatott el.

BuL
2012. 09. 24. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet kormányközeli forrásai szerint több mint 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak azok a szerződések, amelyeket a Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek kötöttek 2005 és 2010 között a korábban Bajnai Gordon által irányított Wallis érdekeltségébe tartozó Dataplex Kft.-vel.

A MÁV Informatikát érintő ellenőrzések például fényt derítettek arra, hogy Kóka – hatáskörét túllépve – saját emberét ültette az állami cég élére, aki később lebonyolított egy 101 millió forintos pályázatot, amelyet kifejezetten a Dataplexre szabtak. A gyanú szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel (Mavir) kötött szerződés előkészítése során is messzire ért Kóka János keze. Az egykori SZDSZ-es politikus előbb magához vonta az energetikai cég üzleti terve módosításának jóváhagyási jogát, majd egy hónappal később engedélyezett egy 170 milliós szerződéskötést. Még a látszatra sem adtak, hiszen Gyurcsány Ferenc minisztere azon a napon hozta meg hivatalosan ezt a határozatot, amikor a Wallis érdekeltségébe került a Dataplex.

A Dataplex állami megrendelőkkel való feltöltését a Magyar Postával való szerződéskötés koronázta meg. Ezt ugyan hivatalosan már akkor írták alá, amikor előbb „ciprusi” cégeknek, majd a Magyar Telekomnak adták tovább a Dataplexet, de a Kehi vizsgálataiból kiderül, hogy az előkészítés már jóval hamarabb megkezdődött.

Részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.