időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Október 23-án újra összeáll a nagy csapat

Magyar Nemzet
2013.10.09. 03:00

Nyolc ellenzéki szervezet vezetője szólalhat fel, de a szervezésből kizárták a Szolidaritást – értesült a Magyar Nemzet.

Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke a keddi egyeztetés után bejelentette, az ellenzéki monstre rendezvényen beszédet mondhat az összes meghívott ellenzéki mozgalom vezetője. Ezek szerint az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, az Együtt–PM vezetője, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Schmuck Andor a szocdemek képviseletében, illetve a Liberálisok, a Szabad Emberek Magyarországért-Liberális Párt és a Modern Magyarország Mozgalom nevében Fodor Gábor, Ungár Klára és Bokros Lajos is. A tüntetés házigazdája a Milla vezetője, Juhász Péter lesz.

A Műegyetem rakpartra tervezett rendezvényen minden részt vevő ellenzéki szervezet szónoka ugyanannyi időt kap a színpadon, de Juhász Péter szerint vélhetően az alternatív köztársasági elnök, Dopeman ezúttal nem kap szerepet. A Magyar Nemzet információi szerint a szervezésből kizárták a Szolidaritás Mozgalmat, de a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd Magyarországért részt vesz az előkészületekben. Juhász Péter ezzel kapcsolatban elmondta, ezúttal békés demonstrációt szeretnének, mivel „ki akarják emelni Magyarországot a háborúskodásból”, ezért nem várható a szobordöntéshez hasonló performansz. Juhász Péter elmondta, a részvételről az LMP előreláthatóan ma dönt, míg a 4K! levélben utasította vissza a meghívást.

Ebben egyébként Salha Omár, a párt alelnöke megjegyezte, „a Milla hagyományaiba” eddig nem tartozott bele „a megérdemelt bukása után szétesett MSZP újraegyesítése”. A 4K!-s politikus még hozzátette: „Kár, hogy mire végül politikus lettél, Gyurcsány és Mesterházy kibéküléséhez építesz színpadot, Bajnai pártjának tagjaként.”

Gyurcsány Ferenc szerint ezzel győzött a józanság, annak belátása, hogy minden ellenzéki választó összefogást akar. A DK elnöke emlékeztetett arra is, hogy korábban ő javasolta SMS-ben Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának a közös ünneplést. Szerinte Bajnai az egyetlen helyes döntést hozta meg, mikor ebbe beleegyezett. Azt is hozzátette, hogy akár egy újabb szobordöntést is támogatna, de nincs tudomása ilyen előkészületekről. Gyurcsány egyébként a szobordöntésnél az egykori kordonbontást veszélyesebbnek nevezte.

Kedd reggel az ATV műsorában jelentette be Felcsúti
Péter
, a bankszövetség volt elnöke, hogy augusztusban kilépett a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-ből, mivel nem értett egyet a párt politikájával. Különösen azzal a részével, ahogy Bajnai Gordon az ellenzéki összefogás kérdését kezelte. Felcsúti Péter az egyéni ambíciók
feladását javasolta, és összefogott volna Gyurcsány Ferenccel.

 

Juhász Péter ugyanakkor arról tájékoztatott: nem várható további politikusok kilépése a pártból.

A keddi egyeztetésen részt vettek a szociáldemokraták, és vélhetően ott is lesznek a rendezvényen, ugyanakkor Schmuck Andor pártelnök kételyeket fogalmazott meg a megbeszélés után kiadott videoüzenetében. Szerinte ha nem lesznek az ellenzéki összefogás kapcsán jelentős megállapodások, akkor az egész demonstráció hamis képet mutat majd a baloldali összefogásról, becsapva a választókat. Feltette a kérdést: „Szabad-e az egység hamis látszatát mutatva, egy színpadon szerepelni azokkal, akikkel jó pár kérdésben nem értünk egyet?”, valamint: „Lehetséges-e, hogy önöket, akik odajönnek ünnepelni, egy olyan egységesnek látszó ellenzéket lássanak, akik október 24-én már újra egymás ellen fognak kampányolni?” Szerinte az összefogásnak értékek, és nem érdekek mentén kell megvalósulnia.

Hoppál Péter közölte, bár a baloldal összeáll, valójában „csak a gyűlölet köti össze őket”. A Fidesz szóvivője szerint az ellenzéki demonstráción ott lesznek azok is, akik 2006-ban szemeket lövettek ki. A politikus hozzátette, mindenkit várnak a Hősök terére, aki békésen, nyugodtan és emelt fővel szeretne ünnepelni és fejet hajtani 1956 emléke előtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.