Súlyos börtönbüntetés várhat Wieszt Jánosra

Hét évnél több börtönt javasolt az ügyészség az MSZP korrupcióval vádolt korábbi kerületi frakcióvezetőjének.

VZ
2013. 10. 21. 21:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői tárgyaláson a vádbeszéd előtt meghallgatták a koronatanút, aki beszélt a csúszópénz átadásáról, cáfolta Wieszték védekezését, amely szerint csupán kölcsönről lett volna szó, illetve hogy a bizonyítékként benyújtott videofelvétel manipulált lenne. A tanú és Wieszt János szembesítése eredménytelen maradt, a szocialista politikus fenntartotta védekezését, és azt mondta: a tanú megbízást teljesít.

Wieszt Jánosról 2010-ben készült felvétel, amely a XI. kerületi Fidesz szerint bemutatja, hogyan vesz át csúszópénzt a helyi szocialista politikus. A felvételről kiderült, hogy valódi, Wieszt azonban tagadja bűnösségét, és a politika áldozatának tartja magát.

 

A Wieszt-ügy előzményeiről itt olvashat.

Vannak, akik számára a közszolgálat az illegális bevételek forrása – mondta a vádlottakra célozva az ügyész, hozzátéve, hogy a vádlottak hatalmukkal visszaélve választás elé állítottak embereket: vagy korrupciós cselekményekben vesznek részt, vagy elveszítik egzisztenciájukat.

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze perbeszédében bizonyítottnak látta a vádakat, és a középmértéket meghaladó – Wieszt esetében hét évnél, két társa esetében öt évnél hosszabb – börtönbüntetés kiszabását kérte, valamint közügyektől eltiltást és pénzmellékbüntetést. Súlyosbító körülményként kiemelte a korrupció országos elterjedtségét, Wieszt társainál a csúszópénz magas összege mellett azt, hogy ügyvédi hivatásukkal visszaélve követték el a bűncselekményeket, továbbá, hogy másokat is bűnbe sodortak.

A büntetőper november végén a védőbeszédekkel folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.