Simon Gábor újra meghívót kap

A mentelmi bizottság megint összeül. Továbbra is a politikus titokzatos 250 milliójának eredetét keresik.

Katona Mariann
2014. 02. 18. 4:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, nem szeretnének az érintett háta mögött dolgozni, ezért minden bizottsági ülésre, amelyen Simon Gábor lesz a téma, meghívják az MSZP volt elnökhelyettesét. A szocialisták megbukott második emberének eddigi hozzáállása miatt ugyanakkor Rubovszky nem bízik a közreműködésében, hiszen a meghívás ellenére korábban sem jelent meg egyetlen bizottsági ülésen sem.

A KDNP-s politikus beszélt arról is, hogy levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek azért, hogy az ügyészség lehetőleg „tartsa napra készen” a bizottságot a Simon Gábor ügyében zajló eljárás kapcsán. Erről egyeztetett már a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársaival is, amikor elvitték a volt képviselő korábbi vagyonnyilatkozatait. Rubovszky hozzátette, továbbra is várja azt az alternatív vagyonbevallást, amelyet Simon Gábor az MSZP vezetésének adott le.

Rubovszky kezdeményezésére az Országgyűlés a ciklus hivatalosan utolsó, múlt csütörtöki ülésén döntött arról, hogy Simon Gábor parlamenti mandátumról való lemondása ellenére is tovább vizsgálja az ügyet a mentelmi bizottság. Arra keresik a választ, hogy az eltitkolt ausztriai bankszámlán lévő csaknem negyedmilliárd forint összefüggésben állhat-e Simon Gábor országgyűlési képviselői, illetve MSZP-elnökhelyettesi tisztségével. Azt is vizsgálják, van-e lehetőség arra, hogy Simon Gáborral visszafizettessék a 2009. február 1-jétől (az első valótlan vagyonnyilatkozat leadásától) az országgyűlési munkájáért felvett jövedelmét, mintegy 36 millió forintot. Ha képviselői mandátuma nem a saját lemondásával, hanem az összeférhetetlenség kimondásával szűnt volna meg, akkor ez megtörténhetett volna. Ha a március 31-ig tartó vizsgálódás során nagy horderejű dologra bukkannak, akár az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását is kezdeményezhetik.

A Magyar Nemzet február 4-én írt először arról, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, több százmillió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján. Az MSZP-s honatya a csaknem 250 millió forintos összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem. A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon mentelmi jogának felfüggesztését.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.