Zuschlag: Gyurcsány kegyetlen volt, rideg és közönséges

A bukott kormányfőt tartja fő árulójának a börtönből nemrég szabadult egykori szocialista politikus.

MNO
2014. 03. 08. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Zuschlag! Itt az a pont, amikor a biciklit el kell tolni! Nem, talán ez így nem érthető. Másképp fogalmazok: ha most végre nem takarodsz el, akkor beleb...szunk a földbe. A miniszterelnök szemhéja enyhén rángatózni kezdett. Az arca égővörös volt, a szája egyetlen vékony csíkká változott. Kegyetlen volt, rideg, közönséges...”. Így emlékezik vissza a hétfőn megjelenő könyvben Zuschlag János arra a Gyurcsány Ferenccel folytatott beszélgetésre, amely után kénytelen volt lemondani mandátumáról. Zuschlag úgy fogalmaz: „Gyurcsány és társai feláldoztak engem. Gyűlöltek, mert okos voltam, törtető, és nem féltem tőlük” – áll a Blikk birtokába jutott kéziratban.

„Szóval: Zuschlag, takarodj... Mondta ezt az a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, akinek a szennyesét mostam hónapokig. Volt is mit. Sok mindennel gyanúsították: hogyan vásárolta meg a balatonőszödi nyaralót, honnan lett a timföldgyára, a milliói, az árambizniszben való részvétele. És nekem kellett minden egyes alkalommal kiállnom, és azt mondanom, hogy Gyurcsány Ferenc pedig tisztességes politikus” – kesereg a könyvben a volt honatya. Gyurcsányról azt állítja: a volt kormányfő – még sportminiszterként – az őt börtönbe juttató ügyekről is tudott. „A legfőbb kérdés, ami mindenkit érdekelt, hogy Gyurcsány tudott-e arról, hogy a civil szervezetek és alapítványok rendre nem tartják meg azokat a rendezvényeket, amelyekre pénzt igényeltek, azokat fiktív beszámolókkal látják el, hamis számlákkal igazolják. Gyurcsány persze mindent tagadott. Szerintem meg hazudott”.

Az okokat Zuschlag János hosszan fejtegeti. Így például a pályázati rendszerben olyanok dolgoztak, akiket jobbára a kormány nevezett ki. Gyurcsány kabinetje is átnézte a pénzek elbírálását tartalmazó döntési listákat. Valamint Gyurcsány tevékenyen részt vett a pénzek elosztásában: komolyabb pályázatok esetében folyamatosan ő „igazította el” Zuschlagot.

A Blikk kereste Gyurcsány Ferencet is, aki nem kívánt nyilatkozni. Munkatársa azzal hárította el kérdéseinket, hogy a DK elnöke „egy köztörvényes bűnöző állításaira nem reagál”. Korábban ugyanakkor Gyurcsány feltöltött a Facebook-oldalára egy Zuschlag tárgyalásán készült videót. Ezen lejátszanak egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen a vádlott amiatt panaszkodott, hogy egy bizonyos Feri nem akarja elfogadni a korrupciót. „Ezt nem érti a Feri, hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer. (...) Tényleg azt hiszi, hogy mindenki más hülye, korrupt, disznó, állat rajta kívül”– panaszkodott Zuschlag.

A Fidesz várja a szocialisták válaszát a Zuschlag János újabb ügyében felmerült kérdésekre. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Zuschlag János újabb ügyén nagyon meg vannak döbbenve. Hozzátette: a Fidesz – és biztos benne, hogy többnyire az emberek is – várják a szocialisták magyarázatát, hogy mi is ez az egész.

 

A Zuschlag-interjú megjelenése után pénteken egyébként sorra jelentették be, hogy elmaradnak a Kormányváltás politikusainak sajtótájékoztatói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.