Ezért mondhatott le Zoltai Gusztáv

Átvilágították a Mazsihiszt. Az eredményről április 13-án tájékoztatják a vezetőséget.

MNO
2014. 04. 10. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapja folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével, a Szombat.org információi szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása állt az ellenőrzés középpontjában. A BZSH-Mazsihisz legfelsőbb vezetői már áttekintették az átvilágítás eredményét, erről április 13-án vasárnap tájékoztatják a vezetőséget.

A vizsgálatot a tavaly megválasztott Mazsihisz-elnök, Heisler András kezdeményezte azzal a céllal, hogy az eredményeket a közvélemény is megismerheti majd. „Éveken át újabb és újabb ügyek, köztük bűncselekmények kavarták fel a hitközségre figyelő közvéleményt. Elsősorban a Kozma utcai temetői visszaélések vetettek árnyékot a hitközség vezetésére. Miközben voltak, akik átvilágítást követeltek a hitközségben, a vezetéshez lojális mamelukok és a hitközségi vezetés által, az érdekszövetségek révén irányított »közgyűlési szavazógép« elhárította a gazdasági vizsgálatot” – írja a Szombat.org.

A lap szerint Heisler a napokban lemondott Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját már korábban is távozásra szólította fel, de ez hatalmi harcokat okozott a vezetők között, ami Heisler háttérbe szorításához vezetett. Azonban tavaly Heisler mögé állt két korábbi vezető, Feldmájer Péter és Tordai Péter is, aki így újra elnöki pozícióba kerülhetett, és megindulhatott a gazdasági átvilágítás is.

A portál szerint az átvilágításnak két tétje volt; az egyik az „átlátható gazdasági-döntéshozatali-ügyviteli viszonyok megteremtése”, a másik pedig, hogy a kínos ügyekben megállapítható-e a legfelsőbb vezetők, köztük Zoltai bárminemű felelőssége.

Heisler április 9-én arról beszélt, hogy Zoltai lemondása a német megszállási emlékmű és a körülötte kialakult anomáliák miatt történt. Mint hozzátette, Zoltai azzal indokolt, hogy nem akarja folytatni közéleti munkáját, mert mentálisan rendkívül megterheli. A Mazsihisz elnöke szerint Zoltai lemondása nagyon erős jelzés, mint mondta, Zoltai 79 éves, holokauszttúlélő, érthető az érzékenysége az emlékmű ügyében.

Heisler csütörtökön aztán az MTI-nek már úgy nyilatkozott, hogy a helyzet komplex értékelése vezetett Zoltai Gusztáv lemondásához. Összegzése szerint Zoltai Gusztáv döntésében szerepet játszhatott a személyes megfontolás, illetve egészségi, szakmai meggondolások, valamint a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása és a jövőbeli feladatok ismerete is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.