Törvénysértő az Ökotárs titkolózása

Együttműködött a megkeresett szervezetek döntő többsége a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal.

2014. 07. 22. 3:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kehi által bekért dokumentumok, pályázati anyagok megküldésének határideje múlt pénteken járt le, és a Magyar Nemzet úgy tudja, a közel hatvan érintett szervezet közül eddig mindössze nyolc jelezte, hogy nem kíván együttműködni a hivatallal, ugyanakkor a Kehi által kért adatok egy részét – igaz, nem teljeskörűen – ezek is nyilvánosságra hozták.

Az egyik fő titkolózó a norvég civil pénzeket odaítélő konzorcium vezetője, az Ökotárs Alapítvány, amely a Magyar Nemzet információi szerint a bekért iratok többségét (így például a pályázati dokumentációkat és az egyes pályázatokat elbírálók nevét) nem adta át a Kehinek. Úgy tudjuk, az adatszolgáltatási kötelezettség megszegése miatt a Kehi hamarosan kezdeményezheti az adóhatóságnál az Ökotárs adószámának felfüggesztését, és eljárási bírsággal is sújthatják az alapítvány vezetőjét.

Bár az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a Kehinek, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007-es törvény kimondja: a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokkal, pályázatokkal és a pályázati döntésekkel összefüggésben kezelt adatok közérdekből nyilvánosak. Márpedig ennek alapján a kért iratokat nemcsak a Kehi, hanem bárki más is megismerheti. Ráadásul Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy júniusi állásfoglalásában ugyancsak leszögezte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján közfeladatot ellátó szervnek minősül a norvég pályázati program lebonyolításáért felelős konzorcium.

Talán nem véletlen, hogy a titkolózók között található az az Asimov Alapítvány is, amely az Átlátszó.hu internetes portál „közpénzügyi módszertanának továbbfejlesztésére és továbbadására” kapott közel 32 millió forintnyi támogatással nem akar (vagy nem tud) elszámolni. Ez azért is érdekes, mert a kormányzati szerveket rendszeresen közérdekű adatigénylésekkel „bombázó”, illetve kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató internetes oldal üzemeltetője az az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft., amely nem civil szervezet, s így a Norvég Civil Támogatási Alapból nem is részesülhet támogatásban. Minden jel arra utal tehát, hogy az Asimov Alapítványt csak strómanként használták föl arra, hogy a norvég pénzekhez hozzájussanak, miközben a valódi kedvezményezett az Átlátszó.hu volt. Ezt a gyanút erősíti az is, hogy Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az utóbbi időben több helyen is tiltakozott a vizsgálat ellen, holott ő a papírok szerinti kedvezményezettnél, az Asimov Alapítványban semmilyen tisztséget nem visel. Bár a Norvég Alapból kapott pénzekkel elszámolni nem akaró „civilek” rendre a politikától való függetlenségüket hangsúlyozzák, érdekes, hogy az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosai között felbukkan az a Tordai Csaba, aki a Bajnai-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt. A 2010-es kormányváltás előtt ő gondoskodott róla, hogy a Bajnai-kormány tagjainak elektronikus levelezését töröljék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.