Norvég Alap: gyanús kölcsönök

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt a Kehi ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

2014. 09. 03. 3:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálatának keretében – tudta meg lapunk. Információink szerint az érintett civil szervezetek tevékenységének ellenőrzése során ugyanis felvetődött annak a gyanúja, hogy az egyik szervezet 2008 óta 17 egyesület és alapítvány részére összesen 29 esetben nyújtott rövid határidőre „visszatérítendő támogatást”. A Kehi rendelkezésére álló adatok szerint ezek azonban valójában pénzkölcsönök lehettek, amelyek során az érintett szervezet csaknem százmillió forint hitelt nyújtott a civil szervezeteknek, amelyek azt később kamatokkal fizették vissza.

Az ilyen jellegű tevékenység viszont üzletszerű pénzügyi szolgáltatásnak minősül, amelyet kizárólag engedéllyel lehet végezni. (A tranzakciók kezdetén ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, jelenleg pedig a Magyar Nemzeti Bank engedélyezhette volna – a szerk.) Ha bebizonyosodik az a gyanú, hogy a szervezet a kölcsönnyújtást engedély nélkül végezte, akkor a büntető törvénykönyv szerinti jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette is megvalósult, ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Úgy tudjuk, hogy a büntetőfeljelentés előtt a Kehi piacfelügyeleti eljárást is kezdeményezett a pénzügyi szervezetek felügyeletét jelenleg ellátó Magyar Nemzeti Banknál. A jegybank illetékes szervei most azt vizsgálják, hogy az érintett szervezet birtokában volt-e a szükséges engedélynek; illetve amennyiben nem volt ilyen engedélye, akkor megsértette-e a pénzügyi szolgáltatás nyújtására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Ismeretes, a magyar kormány januártól a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János (még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként) áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy az NCTA támogatásait egy szerinte az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.