Itt a Gyurcsány-gépezet egyik legbüdösebb pere

Törvényszék előtt a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladásának botránya.

MNO
2014. 10. 08. 3:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Szerdán indul a Magyar Nemzet által ismertetett botrány „főhőseként” szerepelt moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása miatt indított büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügylettel a Hír TV Célpont című műsora is behatóan foglalkozott.

A Kreml közelében fekvő épülettel kapcsolatos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult eljárásnak nem kevesebb, mint 7 vádlottja van: közöttük Székely Árpád volt moszkvai nagykövetként, Horváthné Fekszi Márta korábbi külügyminisztériumi államtitkárként, Tátrai Miklós egykori Magyar Nemzeti Vagyonkezelő-vezérként, Császy Zsolt MNV-privatizátorként, Morvai Attila (szintén MNV, jogi és vagyonhasznosítási igazgató), Bodnár Terézia (MNV, ingatlanvagyonért felelős igazgatóhelyettes).

Mint ismert, a Gyurcsány Ferenc kormányfősége alatt történtek miatt indult büntetőpert májusban felfüggesztették, a törvényszék szerint azért, mert olyan fontos bizonyítékokra volt még szükség, amelyek nélkül nem lehetett volna megalapozott döntést hozni.

A vád szerint az ingatlan eladását Székely Árpád hozta tető alá, a mélyen áron aluli eladás miatti vagyoni hátrány mértékéről több becslés is rendelkezésre áll; a magyar államot akár 18 milliárd forintnyi kár is érhette a tranzakcióval. Azt egyelőre nem tudni, Székelyt ki utasította, de magáról az eladásról 2005-ben döntött az akkori, Gyurcsány Ferenc vezette kabinet, mondván, a kirendeltség épületének fenntartása drága és indokolatlan volt. Az eladást végül 2008-ra hozták tető alá, a vevő egy luxemburgi hátterű, orosz érdekeltségbe tartozó cég volt; a kirendeltség épületét azonban csakhamar óriási haszonnal adták tovább, ami viszont nem kerülhette el az orosz bűnüldözési szervek figyelmét. A továbbadási ár a vételinek mintegy hétszerese volt, a vásárló pedig egy orosz minisztérium.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.