Csaknem 19 ezer hektárt öntött el a belvíz

Békés megyében tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben van érvényben első-, illetve másodfokú készültség.

MD
2014. 12. 10. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízügyi igazgatóság szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint december első hetében a vízgyűjtő területen annyi csapadék hullott, ami máskor egész hónapban szokott esni. Az elöntött terület nagysága 18 950 hektár, ebből a vetés 6230 hektár, a szántó 6695 hektár, a rét és legelő 3830 hektár, az egyéb terület pedig 2195 hektár. Az előző hét vége óta több mint kétezer hektárral nőtt a belvíz alatt álló terület nagysága.

Elsőfokú készültség van a Holt-Sebes-Körösön, a Kettős-Körösön a hosszúfoki, a mezőberényi és a dögös-kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. Továbbra is másodfokú a készültség a réhelyi, a szeghalmi, a gyomai és szerda óta már az élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén november 27-től 9656,7 köbméter belvizet emeltek át a főcsatornákba, öt belvíztározóban összesen 2,61 millió köbméter belvizet tartanak vissza. A védekezésben 144 ember vesz részt.

A vízügyi igazgatóság közleményében megjegyzi: a folyamatos esős időszak hatására kisebb árhullámok kialakulása is várható, ám ezek a jelen állapot szerint nem okoznak árvízvédelmi készültségi szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.