Idén utoljára ült össze a médiatanács

A közönség érdekeinek védelmét és az átlátható piaci viszonyok teljesülését szem előtt tartva számos médiatörvényi előírás megsértése kapcsán hozott határozatot.

MNO
2014. 12. 22. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény rögzíti: új formai szabályokat tartalmazó felhívások jelentek meg az NMHH Médiatanácsának honlapján és hirdetményi úton a 116 ezer fős vételkörzetű Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására. Szintén lehet pályázni a 60 ezer fős vételkörzetű Szekszárd 102,5 MHz-re és a 30 ezer fős vételkörzetű Orosháza 88,6 MHz frekvenciára. Az ajánlatokat az első két felhívásra a megjelentetéstől számított 45. napon, az orosházira a 32. napon lehet majd benyújtani.

Mint írták, az új pályázati felhívások a pályázók számára az eddigi gyakorlathoz képest lényegesen egyszerűsített formai követelményeket írnak elő. Ezek közül lényeges, hogy csak egy eredeti papíralapú példányban kell benyújtaniuk pályázatukat, elektronikus másolatok nélkül, amelyet a beadáskor közjegyző lát el oldalszámozással, valamint a pályázat benyújtásának időpontjára előzetesen lehet majd bejelentkezni. Az egyszerűsített követelményeknek és ügymenetnek köszönhetően könnyebben teljesíthetőek a formai feltételek, és így a médiatanács várakozásai szerint kevesebb pályázat esetében kényszerül majd a formai érvénytelenség megállapítására.

Idei utolsó ülésén a médiatanács döntött arról is, hogy hatósági eljárásokat indít az M1 november 8-ai Híradójában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-vel szemben, a médiatörvény ugyanis rögzíti a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát. A konkrét esetben a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte nem megfelelően számolnak be bizonyos eseményekről – emlékeztetett a közlemény. A médiatanács ezen túlmenően burkolt reklám miatt összesen 160 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Mokka című műsor két adása miatt, ahol egy idősotthon, illetve egy hotel által támogatott műsorrészben kizárólag a szponzorcég szolgáltatását mutatták be.

A testület bírságokat szabott ki amiatt, hogy a hatósági ellenőrzések során több alkalommal is regisztrálták a reklámok megengedett hangerejének túllépését. Az ATV jogsértései miatt 180 ezer forint, az RTL Klub szabályszegései miatt 120 ezer forint, a TV2 a vizsgálatban észlelt túl hangos reklámjai miatt a médiaszolgáltatókat 700 ezer forint megfizetésére kötelezte a médiatanács.

A közlemény kitér arra is, hogy a testület legutóbbi ülésén elfogadta a 2014 második negyedévében sugárzott tévéműsorokat a hallási fogyatékkal élők számára történő akadálymentesítéssel kapcsolatban vizsgáló jelentést, amely megállapította, hogy a televíziók a törvény által előírt feliratozást vagy jeltolmácsolást a korábbi gyakorlat szerint végezték, az ilyen módon a hallássérültek számára hozzáférhető műsoridő mennyisége nőtt, de a feliratozások minőségében nem történt lényegi előrelépés. A testület elfogadta azt a jelentést is, amely hat televízióban a 2014 harmadik negyedévében közreadott műsortámogatási gyakorlatot elemezte. Ebből többek között kiderült, hogy 201 műsorban 595 cég támogatói szpotját sugározták összesen 2810 percben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.