MNB: Azonnal cselekedtünk

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethető betétek mértékét.

MNO
2014. 12. 13. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt ellenzéki párt csütörtökön sajtótájékoztatón Polt Péter legfőbb ügyész vizsgálatát sürgette a Széchenyi Bank tevékenységével összefüggésben. A párt szerint a vizsgálatnak a többi között tisztáznia kell azt, miért emelte fel a Magyar Nemzeti Bank két napra a bankból kifizethető betétetek limitjét. Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa életszerűtlennek mondta, hogy két nappal a működés felfüggesztése előtt még azt gondolták, tovább fog működni ez a bank.

Szombati közleményében az MNB felidézte, hogy december 4-én reggel 9.30 órakor nyilvános – a honlapján megjelentetett, csaknem ötszáz újságírónak elektronikus levélben is eljuttatott – közleményben jelezte, hogy aznaptól az addigi 5 millióról 30,682 millió forintra emelte a hitelintézet által kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális mértékét minden ügyfelének. Hozzátették: a hitelintézet tulajdonosai számára betétkifizetési tilalmat rendeltek el. Az akkori közleményben az MNB kifejtette: mivel az Európai Unió betétbiztosítási irányelve és a hazai hitelintézeti törvény 100 ezer eurós limithatárt szab a nemzeti betétbiztosítási intézményeknek a befagyott betétállományú hitelintézetek helyett történő kifizetésre, az MNB ezen összeghatárra emeli fel a hitelintézet által ügyfelenként kifizethető betéteket. A jegybank azt is jelezte a nyilvánosságnak: ha ezt egyéb körülmények lehetővé teszik, a lehető leghamarabb lezárja vizsgálatát a Széchenyi Banknál.

Ezután az ügyfeleknek két munkanapjuk volt élni a kibővített betétfelvétel lehetőségével, mielőtt az MNB visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét – írták. A betétjüket ekkor fel nem vevő ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja 30,705 millió forint összegig a december 8-ától számított húsz munkanapon belül – olvasható a közleményben. Az ezután még megmaradó vagyont a végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. osztja fel a végelszámolási eljárás során – közölte az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.