Ónos eső: még mindig sok a lezárt útszakasz

A katasztrófavédelem éjjel is tisztította a közutakat, és egyre több helyen megindult a forgalom.

MNO
2014. 12. 03. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is sok a lezárt út, akadozik az áramszolgáltatás azokon a településeken, ahol az ónos eső miatti fagyások kialakultak – számolt be a Hír TV. A katasztrófavédelem éjjel is tisztította a közutakat a leszakadó faágaktól és a kidőlő fáktól, és egyre több, korábban lezárt szakaszon már részlegesen vagy teljesen megindult a forgalom. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint már szerdán is enyhül az idő, de jelentős olvadásra csak csütörtöktől lehet számítani.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Hír TV déli híradójában elmondta, egyre kevesebb bejelentés érkezik hozzájuk. Jelenleg a lezárt útszakaszok felszabadításán, valamint az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoznak, de helyenként olyan nagy károk keletkeztek, hogy azok kijavítása komoly erőfeszítéseket igényel. Hozzátette, jelenleg körülbelül 4500 fogyasztó van áram nélkül.

Nagykovácsit már meg lehet közelíteni, de Dobogókő még mindig le van zárva, napi két konvoj közlekedik a térségbe – közölte a Hír TV tudósítója. Elmondta, a szakemberek azon dolgoznak, hogy az áramellátás rövid időn belül helyreállítható legyen. Jelenleg három aggregátor biztosítja az áramot a fennrekedt 60 embernek. Hozzátette, az utak tisztítása közben újabb fák dőlnek a burkolatra.

A főváros környéki régióban korábban lezárt nagyobb forgalmú utak közül már akadály nélkül járható az M31-es, az M0-s keleti szektora, és a 3-as út Gödöllő és Budapest közötti szakaszát is megnyitották. Több település azonban csak nehezen közelíthető meg – tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerda délelőtt az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: továbbra is lezárva tartják a Gödöllő–Szárítópusztát Valkóval összekötő utat; a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Tilos autózni Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, valamint Nagytarcsa és Isaszeg térségében, ahol szintén kidőlt fák, leszakadt jeges faágak nehezítik a forgalmat. Az áramellátást a megye több pontján még mindig nem sikerült helyreállítani – tette hozzá a szóvivő.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Budapest XII. és a II. kerületében harminc tűzoltó dolgozik a károk felszámolásán. Munkájukat a Pilisi Parkerdő Zrt. favágói segítik. Szerda reggel nehezen, vagy nem lehet közlekedni a Karthauzi utcában, a Konkoly Thege Miklós utcában, a Csillagvölgyi úton, a Béla király utcában, a Magas utcában, az Irhás-árokban, a Melinda úton és a Hollósi úton. A Budakeszi út még mindig le van zárva. Budakesziről a fővárost Budaörs vagy Perbál irányából lehet megközelíteni.

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák, letört gallyak miatt továbbra sem járható a Felsőtárkány és Répáshuta, a bükkszentlászlói elágazás és Bükkszentkereszt, valamint az ómassai elágazás és Mályinka közötti út, Miskolc–Ómassa pedig közúton még megközelíthetetlen – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda délelőtt az MTI-t. Hudák Andrea közölte: az említett útszakaszokat folyamatosan takarítják.

Ómassán, Bükkszentlászlón, Szentléleken és Bükkszentkereszten 1608 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás. Az áramszolgáltató, a katasztrófavédelem és az erdészet a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el. Az újabb kidőlések miatt azonban elhúzódó munkára számítanak – mondta a szóvivő. Hozzátette, a Bükk hegységben lévő települések áramellátása akadozott, így két aggregátort helyeztek üzembe.

A tűzoltók megállás nélkül dolgoztak kedd éjjel is – mondta –, három azonnali kórházi ápolásra szoruló beteg elszállítását segítették. A kérés vagy tiltás ellenére útnak indulók közül többen elakadtak, a tűzoltók rajtuk is segítettek, öt embert pedig, aki nem tudott hazajutni, elszállásoltak a katasztrófavédelmi szakemberek.

Több helyen továbbra sem állt helyre a tévészolgáltatás. Változatlanul folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán a UPC-nél, a cég szolgáltatása a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt leállt Gödöllőn, Monoron, Üllőn, Kistarcsán, Kerepesen és Mogyoródon. Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója elmondta: a cég és az érintett áramszolgáltató szakemberei közösen dolgoznak a hibák elhárításán, a helyzetet nehezíti, hogy sok helyen oszlopok dőltek ki.

Tóth András, az Antenna Hungária (AH) Zrt. kommunikációs vezetője szintén elmondta, hogy az AH és az érintett szakszolgálatok, áramszolgáltatók közösen dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán, de a helyzet nem javult kedd óta. A Gerecse és a Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás, a Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását – közölte Tóth András.

Azt egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy mikorra állhat helyre minden szolgáltatás.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága szerda reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra is szükség van egyes bázisállomások áramellátásának pótlására, mivel több helyen még mindig nincsen áramszolgáltatás, szolgáltatásaik azonban zavartalanul működnek.

A Vodafone szolgáltatása a Gerecse térségében egy kisebb területen még mindig akadozhat – tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t. Hozzátették: az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég. Ott ugyanis, ahol áramkimaradás van, dízelaggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését.

A Telenor mobilszolgáltatásában nincs fennakadás.

Nagyrészt helyreállt az ónos eső miatt korábban kaotikussá vált tömegközlekedés a cseh nagyvárosokban szerda reggelre, de a vasúti közlekedésben továbbra is súlyos problémák vannak. A cseh vasút (CD) közölte, hogy az ónos eső, fagy és hóesés okozta problémák miatt szerdán sem indul több száz járat, és nagyon korlátozott a közlekedés Szlovákia és Ausztria irányába. A vasúttársaság azt kérte a lakosságtól, hogy a két országba járó vonatok helyett inkább válasszon más közlekedési eszközt, vagy halassza el útját.

A legsúlyosabb változatlanul Közép-Csehországban a helyzet, Közép- és Dél-Morvaországban, valamint a Prága–Brünn fővonalon – nyilatkozott Radek Joklík, a vasút szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utasoknak a közlekedő járatokon is késésekkel kell számolniuk. Dél-Morvaországban és Délkelet-Csehországban a vasúti közlekedést a sínekre dőlt fák, ágak is akadályozzák.

Prágában, ahol kedden teljesen leállt a villamosforgalom, szerda reggelre 15 vonalon sikerült elindítani a járatokat. A közlekedési vállalat azt reméli, hogy a déli órákban már a villamosok 90 százaléka járni fog, bár nagyobb időközökben, mint normálisan. A cseh főváros környékén a vasúti közlekedés mérsékelten javult, de változatlanul nagyon kaotikus.

Olmütz kivételével a nagyvárosokban mindenütt sikerült felújítani a villamos- és trolibuszforgalmat. Olmützben azt közölték, hogy a lefagyott vezetékek miatt a villamos- és trolibusz-közlekedés szerdán is szünetel.

Az autópályák és a legfőbb közutak ugyan síkosak, de mindenütt járhatók. Az autópályák több szakaszán biztonsági okok miatt ideiglenesen korlátozták a megengedett – óránkénti 130 kilométeres – maximális sebességet is. A hegyvidéki utakon óvatosan kell közlekedni, mert a forgalmat sok helyen kidőlt fák, letört ágak akadályozzák.

Az áramszolgáltatást, amellyel kedden több ezer háztartásnak volt gondja, szerda reggelre nagyrészt sikerült helyreállítani. Szerda reggel mindazonáltal még több száz háztartás volt áram nélkül – közölte Ladislav Kríz, az illetékes cseh vállalat (CEZ) szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.