Rendbontás nincs, torlódás van – tart a Liga demonstrációja

A legnagyobb torlódás még mindig az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán van. Cikkünk folyamatosan frissül.

MNO
2014. 12. 15. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kora délután közölte az MTI-vel, hogy az országban negyvenegy helyen tart még a demonstráció, két helyszínen, Nógrád és Tolna megyében már befejeződött a tüntetés.

Rendbontást nem tapasztaltak, a rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a közlekedés zavartalanságát – tájékoztattak. Hozzátették: a forgalom továbbra is a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután azt közölte az MTI-vel, hogy nincsenek igazán nagy fennakadások az országban, nem okoz érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció. Az M3-as autópálya Budapestre bevezető szakaszán néhány száz méteres a kocsisor, a forgalom lassan ugyan, de ott is halad – mondta. Hozzátette: az M0-s autóút felé lehet kerülni.

Számítanak arra, hogy a délutáni csúcsidőszakban lehetnek fennakadások, ezért azt tanácsolják a közlekedőknek, hogy tájékozódjanak a közlekedési helyzetről a www.utinform.hu oldalon vagy a közútkezelő hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI megkeresésére közölte: a demonstrációk dél óta nem okoznak fennakadásokat a tömegközlekedésben. A BKK a Facebook-oldalán korábban közölte: forgalomlassító demonstráció miatt lezárták a budai alsó rakpartot észak felé, a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon. Sávlezárás van az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szilas-pihenő és a Szerencs utca között, valamint az Andrássy úton a Hősök terétől a Bajza utcáig, továbbá a 11-es út bevezető szakaszán a Mátyás király út előtti szakaszon. Hozzátették: a demonstrációkkal kapcsolatos közlekedési változásokról aktuális információk találhatók a http://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon és a Waze alkalmazásban is.

Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé – jelentette ki Gaskó István, az érdek-képviseleti szervezet elnöke kora délután az MTI-nek. Azt mondta: eddig a terveknek megfelelően alakult az akció, 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt – tette hozzá.

A fővárosba igyekvők csak egy sávot tudnak használni, ezért kilométeres dugó alakult ki a bevezető szakaszon. Az érdekvédők egyebek között a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetéria adóterheinek növelése ellen tiltakoznak.

Országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a félpályás, forgalomlassító demonstrációk – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikáció szolgálata. A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a közlekedés zavartalanságát; a forgalom a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon azt írta, hogy lezárták a Budai alsó rakpartot észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon. Sávlezárás van továbbá az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szilas-pihenő és a Szerencs utca között, valamint az Andrássy úton a Hősök terétől a Bajza utcáig, továbbá a 11-es főút bevezető szakaszán a Mátyás király út előtti szakaszon.

A BKK tájékoztatása szerint várhatóan 11 órától a demonstrálók a Budai alsó rakpartról a Parlamenthez vonulnak a Margit híd–Balassi Bálint utca útvonalon, majd onnan vissza az alsó rakpartra. Jelenleg különösebb fennakadást nem okoznak Budapesten, csak az M3-as autópálya bevezető szakaszán van torlódás az M0-as csomóponttól befelé.

Az egész napos forgalomlassító demonstráció miatti közlekedési helyzetről aktuális információkat találhatók a http://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon és a Waze alkalmazásban is – írta a BKK.

A Parlament előtt tüntetnek a dohányipari dolgozók, csendes a demonstráció – jelentette a Hír TV tudósítója dél után pár perccel. Az állami dohányellátó létrehozása ellen tiltakoznak. Körülbelül kétszázan érkeztek, az autóikat a budai alsó rakparton hagyták. Kétszáz családi fotókkal ellátott csokit juttattak el a képviselőknek, ezzel is jelezve, hogy a megélhetésük kerülne veszélybe, ha elfogadnák a módosításokat. Beszédek itt nem lesznek, csendesen demonstrálnak, majd visszamennek a járműveikhez.

350 járművel vonultak fel a dohányipari dolgozók a Margit híd budai hídfőjéhez. A hídnál minimálisan tartják fel a forgalmat – jelentette a Hír TV tudósítója délelőtt. Az érdekvédők az ágazatot érintő törvénymódosítások ellen tiltakoznak, szerintük 1200 ember munkahelyét fenyegeti az állami trafikellátó létrehozásának terve, mert annak megszavazása értékesítési hálózatuk felszámolására kötelezné a dohányvállalatokat.

A demonstrációk hétfőn 7 órától 17 óráig tartanak az M3-as és az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszain, a III. kerületi 11-es főúton, a XI. kerületi Egér úton, az Andrássy úton, a budai alsó rakparton és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonalon.

Vidéken 32 helyszínen demonstrálnak, Debrecen környékén öt ponton száz autóval tüntet a Liga, itt a délelőtti órákban nagyobb torlódás nem volt.

 

Egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást az ország közútjain a hétfőre meghirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője reggel az MTI-vel.

Azt mondta: egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezett jelzés nagyobb fennakadásról.

Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) oldalain.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 26-os számú főúton, Kazincbarcika és Sajószentpéter között zárták le az utat. Ez az út a BorsodChem mellett halad, ahol jelentős a kamionforgalom. Mivel az út kétsávos, csak félpályán haladhat a forgalom, így jelentős torlódásra számíthatnak az arra közlekedők – mondta Dudás Roland, a LIGA Szakszervezetek Észak-magyarországi regionális referense hétfőn.

Lassabban lehet közlekedni Miskolcon is, a József Attila úton, ahol a METRO-kereszteződés és a Sajó híd között van az útzár. Itt az arnóti körforgalomig jelentősebb torlódásra számíthatnak az autósok. Útzár van Miskolcon a Pesti úton is mindkét irányban. Ezen a helyszínen bár lassabban lehet haladni, torlódásra nem kell számítani.
Szombathelyen a sűrű köd miatt később kezdődött meg a demonstráció. A 86-os főúton. Balogunyom közelében 15-20 autó sorakozott fel Szombathely irányában. A forgalmat rendőrök irányítják.

Békés megyében Békéscsaba határában, a Románia felé haladó teherforgalom szempontjából kulcsfontosságúnak számító 44-es számú főút 117-es és 118-as kilométerszelvénye között sorakoztak fel a Liga Szakszervezetek tüntetéséhez csatlakozók. Az MTI tudósítója a helyszínen harmincöt, a főút egyik sávját elfoglaló személyautót számolt össze. A forgalmat rendőrök irányítják.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Árvai Edina az MTI-nek azt mondta: az 54-es számú főúton a Jakabszállás Kecskemét közötti útszakaszon van forgalomlassító demonstráció.

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke – mondta a szakszervezeti vezető hétfő reggel az MTI-nek.

Gaskó István hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció – tüntetés vagy félpályás útlezárás –, valamint egy országos sztrájk.

Gaskó István tájékoztatott, hogy a Liganet.hu-ról letölthető mobilalkalmazással követni lehet, melyik csomóponton mekkora torlódás alakult ki és merre érdemes kerülni.

 

A Liga elnöke a hétfői demonstrációval kapcsolatban korábban ismertette, hogy az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja majd a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között, mellyel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.

Gaskó István kifejtette: az öt elem, amellyel kapcsolatban meg szeretnének állapodni a kormánnyal a jövő évi, a megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.