Szmoghelyzet Salgótarjánban

Salgótarjánban és Sajószentpéteren egészségtelen, Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán kifogásolt a levegő minősége.

WL
2014. 12. 07. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salgótarjánban Dóra Ottó polgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el vasárnap, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatásiküszöb-értéket: szombaton 81,4, vasárnap 93,6 volt az átlagkoncentráció – közölte a városháza az MTI-vel.

A polgármester a közleményében azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

Dóra Ottó a szmoghelyzet további romlásának megelőzése érdekében azt kéri, hogy a városban élők mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, szüneteltessék az építési, bontási munkákat. A polgármester felhívja a lakosság figyelmét az avar és kerti hulladékok égetési tilalmának betartására is.

Az OKI a levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzi. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.