Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NVB

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját.

TK
2014. 12. 12. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület egyhangúlag döntött az Elégedetlenek Pártja, a Zöldek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt nyilvántartásba vételéről.

Az NVB korábban már döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, valamint a Magyar Szocialista Párt nyilvántartásba vételéről. A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az NVB február 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját. A választókat január 5-éig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-étől gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.

Az NVB ülésén a testület megtagadta egy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is. Az Elégedetlenek Pártja elnöke, Tóth István által benyújtott aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepelt: „Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon a mindenkori hivatalban lévő illetve a volt Köztársasági elnöknél, miniszterelnöknél, minisztereknél, államtitkároknál, helyettes-államtitkároknál, országgyűlési képviselőknél, állami intézmények vezetőinél, polgármestereknél és ezen személyek törvényben meghatározott közvetlen hozzátartozóinál – elévülési időn belül – 2 (két)évente kötelező legyen egy független testület által lefolytatott vagyonosodási vizsgálat (személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzése), és hogy a lefolytatott vizsgálat részletei és végeredménye nyilvánosak legyenek?”

Az NVB tagjai úgy ítélték meg, a kérdés adó- és szervezetalakítási tárgykört érint, amelyekben nem lehet népszavazást tartani, emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem. A testület ezért megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Az NVB ülésén egy nemzetiségi mandátumot is kiadtak. A testület Finna Sándornak adta ki a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában a Kreszta Traján lemondása miatt megüresedő mandátumot.

Az országos önkormányzat november 6-án alakult meg, heten az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület listájáról szereztek mandátumot, hatan a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, két képviselő pedig a Budapesti Román Egyesület listájáról jutott a testületbe.

A nemzetiségi választáson az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület listájáról szerzett mandátumot Kreszta Traján, a testület korábbi elnöke is, aki április óta nemzetiségi szószóló is, és mivel a két tisztség összeférhetetlen, ezért már az alakuló ülésen lemondott mandátumáról.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül – a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az NVB az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület javaslata alapján Finna Sándornak adta ki a megüresedett mandátumot az Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.