A kancellár jön, ezek lesznek a témák

A szigorú német gazdaságpolitikáról és a Moszkvával szembeni szankciók felpuhításáról is szó eshet majd az Orbán–Merkel-találkozón.

VZ
2015. 01. 20. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár programjáról úgy tájékoztatottak, hogy a tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozó zsidó hitközségi vezetőkkel.

Az Orbán–Merkel-tárgyaláson várhatóan szóba kerülő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország „jó szövetségese” a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ami bizonyosan terítékre kerül. Emellett nagy valószínűséggel téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is.

A jelen lévő kormányzati szereplő a Merkel-látogatásról úgy fogalmazott, hogy az „jelentős mértékben erősítő hatású”.

A háttérbeszélgetésen szóba kerültek a magyar–amerikai kapcsolatok is, amellyel összefüggésben elhangzott: a kormány célja, hogy a washingtoni magyar nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka mihamarabb megkezdhesse munkáját. A magyar kabinet a váltást január 31-ére tervezte, ez azonban várhatóan csúszni fog, mert az amerikai fél részéről még nem érkezett meg az ehhez szükséges fogadó nyilatkozat.

A kormányzati rendezvényen útdíjügyben azt a tájékoztatást adták, hogy a próbaüzem eddigi tapasztalatai várhatóan szerdán kerülnek a kabinet elé. A tanácskozáson emellett napirenden lehet az állami közműszolgáltató kérdése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.