A Margitszigeten fog misézni Erdő Péter

Az elmúlt évekhez hasonlóan remélhetően az idén is sok száz zarándok megy el a szentmisére.

MD
2015. 01. 16. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, az elmúlt évekhez hasonlóan remélhetően az idén is sok száz zarándok megy el a szentmisére, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért. Az eseményen hagyományosan jelen lesznek a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai.

Az utóbbi három és fél évtizedben hagyománnyá vált, hogy a magyar prímás minden januárban szentmisét mutat be a margitszigeti romoknál a Margit-naphoz legközelebb eső vasárnapon, ez első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be a magyar szentek évében, 1979. január 21-én.

Szent Margit rövid életének nagy részét a később róla elnevezett szigeten élte le a 13. században. Akkoriban volt ott egy háza a premontrei rendnek, kolostora a domonkos és a ferences szerzeteseknek, zárdájuk pedig a dominikánus apácáknak. Ennek a virágzó egyházi életnek a török hódítás vetett véget a 16. században, az apácák utódai pedig a törökök kiverése után telepedtek vissza a szigetre. Szent Margit valószínűsített sírjára 1971-ben márvány emléktáblát helyeztek el.

A katolikus egyház január 18-án ünnepli Árpád-házi Szent Margit halálának (katolikus megfogalmazás szerint: égi születésnapjának) évfordulóját. Margit a szülei, IV. Béla király (1235–1270) és Laszkarisz Mária királyné döntése alapján került kolostorba, ők a tatároktól elszenvedett muhi vereség után (1241) megszületendő gyermeküket „az ország javáért Istennek ajánlották” – áll az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalának közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.