A TEK felkészült Merkel látogatására

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban, a rendőrség a tömegközlekedés igénybevételét ajánlja.

MNO
2015. 01. 31. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Terrorelhárítási Központnál úgy fogalmaztak: a TEK a jogszabályok alapján folyamatosan összehangolja és irányítja a védelmi feladatok megszervezésében és végrehajtásában részt vevő szervezetek tevékenységét. Az elmúlt hetekben a TEK az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) közösen és a német partnerszolgálat szakembereivel együttműködve készítette elő a látogatás biztosítását. A TEK és az ORFK minden olyan személy- és létesítményvédelmi intézkedést életbe léptetett, illetve a látogatás végéig fenntart, amely a biztonsági és szakmai protokoll szerint szükséges – írták pontos részletek említése nélkül.

Hétfőn, a látogatás idején a védett személyek által igénybe vett útvonalak mentén időleges terelésekre, illetve bizonyos területek és épületek vonatkozásában korlátozásokra vagy lezárásokra lehet számítani.

Delegáció közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek hétfőn Budapest több kerületében – közölte a rendőrség honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával összefüggésben.

A közlemény szerint az I., V., VI., VII., VIII., IX. X., XVIII. és XIX. kerületben kell forgalomkorlátozásokra számítani, többek között a délelőtti órákban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a belvárosba tartó szakaszon, később az Alkotmány utcától a Várba tartó, illetve a Várból a Bródy Sándor utcába vezető útvonalon, valamint a kora esti órákban a Károly körúttól a reptérig tartó útvonalon.

Az érintett kerületekben már vasárnap reggel 6 órától hétfő este 20 óráig tilos megállni számos útszakaszon, a pontos helyszínekről a Police.hu oldalon tájékozódhatnak az autósok. A megállási tilalommal érintett helyekről ebben az időszakban a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gépjárműveket elszállíttatja. A tulajdonosok, illetve az üzembentartók az elszállított autóikat a parkolási hely 500 méteres körzetén belül, vagy a Dózsa György út Verseny utca és Ifjúság utca közötti szakaszán találhatják.

Az elszállított járművekről a rendőrség a 06-1-267-4673-as városi számon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-200-266-os zöldszámon ad tájékoztatást. A rendőrség egyúttal azt kéri, hogy hétfőn lehetőség szerint a tömegközlekedést válasszák az emberek. Bővebb információk: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapesten-3

Prőhle Gergely szerint a rendszerváltás 25. évfordulójára való közös emlékezés, ami a mostani Merkel-látogatás egyik apropóját is adja, kiváló alkalom a rendszerváltás előtti tapasztalatok felidézésére is, amelyek nélkül a mai politikai helyzet sem lenne teljes egészében érthető. A kancellárt a helyettes államtitkár Magyarország barátai közé sorolta.

 

A történelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatok mellett Prőhle emlékeztetett arra is, hogy Magyarország azon országok sorába tartozik, amelyek támogatják a Németország által európai szinten is ideálisnak tekintett költségvetési szigort. Utalt arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz az egyik legsikeresebb, ami egy hasonló pártállású német kancellár számára is fontos tény, különös tekintettel arra, hogy az erős kormányzati többség a kontinens egyre kevesebb országára jellemző.

 

A kancellári látogatás a helyettes államtitkár értékelése szerint nagyon fontos jelzés a nemzetközi politika tekintetében. Angela Merkel ugyanis megoldást keres az orosz–ukrán konfliktusra, illetve az EU és Oroszország viszonyában kialakult feszültségre. Ennek a feszültségnek az enyhítésében Magyarország is látványosan érdekelt. Budapesti látogatásával a kancellár azt jelzi, hogy Magyarországnak és Németországnak ezen a téren azonosak az érdekei, Magyarország a megoldás, és nem a probléma része, ami egyfajta elkötelezettséget is jelent magyar részről a megoldás irányában.

 

Merkelnek nagyon személyes tapasztalatai vannak Magyarországról, egyetemista korában ugyanis számos alkalommal járt az országban – emlékeztetett az egykori berlini nagykövet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.