Elhallgatott Dohány utcai bizonyítékok

Már jó ideje tudhatott a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének lehetséges visszásságairól Frölich Róbert menesztett főrabbi és felesége.

Munkatársunktól
2015. 01. 07. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 13-i beszélgetésen a BZSH ügyvezető igazgatója jelzi a rabbi feleségének, hogy az egyik elöljáró másnapra össze akar hívni egy rendkívüli elöljárósági ülést, mert tudomására jutott, hogy létezik egy tanulmány a Dohány utcai beléptetőrendszerről, és abból kiderül, hogy a jegybevételek akár fele is eltűnhet (ami több száz millió forintot jelent – a szerk.). Frölich Katalin azonban azt javasolja Schwezoff Dávidnak, hogy beszélje le az említett elöljárót arról, hogy összehívja az elöljárósági ülést, és mondja neki azt, hogy „valamit félreértett”.

– Dávid, ezzel nem állhatunk a nyilvánosság elé – közli ingerülten a rabbi felesége, s nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy mindenképpen el kell kerülni, hogy létrejöjjön az elöljárósági ülés.

A rabbi felesége és Schwezoff Dávid másnap ismét beszéltek telefonon, amelyről szintén hangfelvétel tanúskodik. Ekkor Frölich Katalin jelezte Schwezoffnak, hogy próbáljon előrelátó lenni, ugyanis ha többet mondanak, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A beszélgetésekből az is kiderül, hogy Frölich Katalin az ügyben férjével és Kunos Péterrel, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójával is egyeztetett. A felvételekkel összefüggésben a Magyar Nemzet kereste Schwezoff Dávidot, aki megerősítette a beszélgetések tényét és az elhangzottakat. Elmondta, hogy éppen azokkal a bizonyítékokkal fordult a hatóságokhoz, amelyeknek titokban tartását kérte tőle Frölich Katalin. A feljelentést pedig megalapozottnak találták, és nyomozás kezdődött. A BZSH ügyvezetője a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében október végén különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést, s kezdeményezte a Mazsihisznél a szerződés felbontását a beléptetést végző Aviv Travel-Trade 2000 Kft. tulajdonosával. Lépéseit többen éles kritikával illették. Heisler András ámokfutásnak nevezte Schwezoff lépéseit, míg Kunos Péter szakmai öngyilkosságnak nevezte a feljelentést.

Mint arról beszámoltunk, a Dohány utcai zsinagóga beléptetését végző cég utódjának kiválasztása már a színfalak mögött megkezdődött. A pályázat ügyében Kunos Péter, Frölich Róbert és felesége is közbenjárt. A Magyar Nemzet birtokába került hangfelvétel szerint feltehetően nekik is érdekük fűződhet az egyik beléptetésre pályázó vállalkozáshoz. A főrabbi és felesége ugyanis egy december elsejei felvételen arról beszélnek, hogyan kellene átalakítani a zsinagóga bejáratát, s hogy már a kőműves is megvan a munkához. A Magyar Nemzetnek eljuttatott további dokumentumok arról árulkodnak, hogy több különös körülmény is felmerült a zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatása körül. A Mazsihisz november 25-én zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, az ajánlatok beadására pedig mindössze néhány napos határidőt szabott. A kiírás szerint december elsejéig kellett beadni az ajánlatokat, ám három pályázat is érkezett. Értékelésükben egy projektbizottság járt el, amely meglepetésre egy olyan céget (a Kosoa Kft.-t) juttatott tovább, amelyet a közhiteles cégadatbázis szerint november 27-én, két nappal a pályázati kiírás után jegyeztek be.

Meglepő fordulattal folytatódott a pályázat ügye, tegnap este ugyanis Kunos Péter bejelentette: noha minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetőrendszerére kiírt pályázat ügyében, visszavonják a pályázatot.

A Magyar Nemzet hétfői cikke után egyébként a BZSH ügyvezetője és Frölichék viszonya végleg elmérgesedett, ugyanis Schwezoff azonnali hatállyal felmondott a rabbinak és feleségének. Tegnap már látszott az is, hogy a két zsidó szervezet is egymásnak esik. A Mazsihisz jelezte, hogy hétfő este gyűlést tartottak, s a Dohány utcai körzet szavazatai alapján megerősítették Frölich főrabbit a zsinagóga élén, és a Mazsihisz bejelentette, alkalmazásba veszik és egyidejűleg tisztségébe helyezik Frölich Róbert főrabbit a Dohány utcai zsinagógai körzet lelki vezetőjeként. A lépésre válaszul a BZSH ügyvezető igazgatója úgy reagált, hogy a Mazsihisz alapszabálya szerint a rabbit a budapesti hitközségnek kell kineveznie, a Dohány utcai zsinagóga pedig a BZSH tulajdonát képezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.