Kiszállítani sem lehet vasárnap

Online megrendelhetik a termékeket az ügyfelek, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.

LM
2015. 01. 06. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca ezt azzal indokolta, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.

A tárca MTI-hez eljuttatott válaszában kifejtette: a törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

„A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása” – írja az NGM. Hozzáfűzik: a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitvatartási időben működni tudjon.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem ért egyet a tárcával, szerinte a törvény nem tiltja a szállítást. „Egy online áruháznak nincs nyitvatartási ideje, hiszen az internetet én bármikor használhatom. Az üzlet, ami egy építményt jelent valóban, ezeken a napokon nem tarthat nyitva, de hogyha én online tudok rendelni vasárnap déli tizenkét órakor, akkor ez a törvény nem tiltja meg, hogy ezt az árút nekem ki is szállítsák aznap” – fogalmazott Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Hír Televíziónak. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Külföldi példák is azt mutatják, hogy a kereskedelmi áruk mennyisége és a vásárlók száma nem változik azzal, ha csökken a nyitvatartási idő – jelentette ki Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezért nem számít elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.