Megsemmisítették a pilisi időközi választás eredményét

Az óvás szerint a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz.

RZ
2015. 01. 29. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az őszi önkormányzati választáson ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző két jelölt – az MSZP-s Marsovszki István, illetve a Fidesz–KDNP jelöltje, Török Mária Anna –, így a választás eredménytelen lett.

A múlt vasárnapi időközi voksoláson öten indultak, közöttük az ősszel „döntetlenre” végzett két jelölt, valamint Darida István (független), Nagy Anna (független) és Lengyel Gábor (Pilisi Vállalkozások Egyesülete). Mint azt Tóth László, a helyi önkormányzat jegyzője elmondta, a 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, míg Török Mária Annára 99-en voksoltak.

A helyi választási bizottsághoz – a választás tisztaságának megsértésére hivatkozva – a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély nyújtott be kifogást, amelynek a testület csütörtökön helyt adott, egyúttal elrendelte a szavazás megismétlését február 22-én – mondta a jegyző az MTI-nek.

A hvb határozatából kiderül: az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit vagy kétezer forintot kínálva – és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz.

Kifogásukban szerepel az is, hogy Marsovszki István felajánlotta a roma nemzetiségi önkormányzatnak első havi tiszteletdíját – taglalja egyebek mellett a testületi határozat. A dokumentum szerint a beadványozók írásos nyilatkozatokat, valamint fénykép- és hangfelvételeket is csatoltak és kérték a választási eljárás megsemmisítését.

A hvb az összes bizonyíték alapján úgy ítélte meg: az MSZP jelöltje befolyásolta a választópolgárokat a szavazatokért előnyt kínálva, ezért helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a voksolás eredményét, és megismételt szavazást rendelt el. A határozat megfellebbezésére három nap áll rendelkezésre – rögzíti a dokumentum.

Az MSZP és annak jelöltje, Marsovszki István semmilyen törvénytelenséget nem követett el, „a párt fellebbezni fog a helyi választási bizottság megosztott döntése ellen” – közölte a történtekre reagálva a szocialisták Pest megyei szervezete nevében Pinczehelyi Tamás ügyvezető elnök.

Megfogalmazása szerint a szavazáson alulmaradt Pilisi Vállalkozások Egyesületének jelöltje – aki a Jobbik tagja – és a jelölőszervezet vezetője támadta meg az eredményt.

„A Magyar Szocialista Párt növekvő népszerűségének és a helyi jelöltünk elfogadottságának, támogatottságának köszönhető a győzelmünk, amelynek elismeréséért tovább küzdünk” – írta az ügyvezető elnök.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Pilisen lebonyolított időközi választáson ismét választási csalás gyanúja merült fel, mégpedig újra a Magyar Szocialista Párt részéről – írta a párt Pest megyei választmányának alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében, üdvözölve egyúttal a hvb döntését.

„Ma ismét bebizonyosodott: a baloldal teljesen hiteltelen, hiszen másfél év alatt negyedszer fordul elő, hogy nemtelen eszközökkel – és a gyanú szerint törvénytelen módszereket alkalmazva – próbál jobb választási eredményt kicsikarni. Baja, Fót és Nagykáta után még mindig napi gyakorlatként próbálják alkalmazni a választók manipulálását ahelyett, hogy tisztességes programmal és hiteles politizálással javítanának megítélésükön” – fogalmazott Csanádi Gábor Ferenc a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.