Nézőpont: erős többséggel újrázhatna a Fidesz–KDNP

A rejtőzködők és nem szavazók több mint 70 százaléka egyetlen jelenlegi párttal sem rokonszenvez.

RZ
2015. 01. 08. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet 2014. december 9. és 16. között, ezer ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatásában a 2014-es évvel való elégedettséget és a 2015-ös várakozásokat vizsgálta. A megkérdezettek 11 százaléka 2014-gyel kapcsolatban inkább elégedetlen volt minden téren, de 2015-re optimistán tekint. Az összes megkérdezett 39 százaléka mind a saját, mind az ország helyzetével elégedetlen volt, és 2015-re is inkább negatívak a várakozásaik. Ebből a csoportból kerülnek ki az ellenzéki szavazók – írta a cikk, egyúttal megjegyezve: az ellenzéki pártok széttagoltak, „tartalékaik pedig korlátosak”.

A pártpreferencia-arányok követik az elégedettségi kérdések alapján kirajzolódó szavazói csoportok arányát. A teljes népesség körében 26 százalék támogatja a Fidesz–KDNP-t, ezzel – a cikk szerint – a pártszövetség támogatottsága akkora volt 2014 decemberében, mint két évvel korábban. A Jobbik a teljes népesség körében 17, az MSZP 7, a DK és az LMP 5-5, az Együtt 2 százalékon áll. A PM támogatottsága e körben az 1 százalékot sem éri el.

A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népesség körében 36 százalék. Ezen belül 5 százalék volt elégedetlen a kormány munkájával. A rejtőzködők és nem szavazók több mint 70 százaléka viszont egyetlen jelenlegi párttal sem rokonszenvez. Ugyanakkor a Nézőpont szerint e körben másfélszer annyian inkább a kormánypártokkal, mint valamely ellenzéki párttal szimpatizálnak.

A potenciális szavazók közül 40 százalék választaná a Fidesz–KDNP-t, 24 százalék a Jobbikot, 12 százalék az MSZP-t, 9 százalék a DK-ra, 8 százalék az LMP-re voksolna, az Együttnek pedig 4 százaléknyi potenciális szavazója van – olvasható a Heti Válaszban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.