Páva Zsolt: Pécs lesz az egyik legolcsóbb város

2010-ben a három legdrágább közszolgáltatást nyújtó város között volt Pécs, ma már a középmezőny alján áll.

2015. 01. 22. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években jól teljesítettek a városi tulajdonú közszolgáltató cégek, így elérhető, hogy rövid időn belül a baranyai megyeszékhely az öt legolcsóbb nagyváros közé kerüljön – mondta Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján. A polgármester közölte: az előző ciklus elején a városvezetés azt kérte a szolgáltatóktól, hogy ne emeljék, sőt ha lehet, csökkentsék a közszolgáltatások díját, működjenek hatékonyabban és fejlesszenek.

Mindegyik társaság, a közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt., a vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt., a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt., a távhőszolgáltató Pétáv Kft. és a hulladékgazdálkodást végző Biokom Nkft. eleget tett a kérésnek – tette hozzá. Páva Zsolt kiemelte, hogy a cégek mindegyike fejlesztett, miközben összesített adósságállományuk 9 milliárdról 4,5 milliárd forintra csökkent.

A Tüke Busz Zrt. a tarifák változatlanul hagyása mellett tette lehetővé az átszállás nélküli buszközlekedést az egymástól távol eső városrészek között, valamint lecserélte 150 járművének egyharmadát. A Tettye Forrásház Zrt. másfél milliárd forintos fejlesztéssel olyan üzemet épített, amely elektromos áramot állít elő szennyvíziszapból – mondta. A polgármester kitért arra, hogy a Biokom több mint tízmilliárd forintból hozta létre az új szelektívhulladék-gyűjtő rendszert, és a Pétáv Kft. is több száz millió forintból fejlesztette a városi távhőszolgáltatást.

A lakosságielégedettség-mérések azt mutatják, hogy egyre javul a pécsi szolgáltatók megítélése – mondta Páva Zsolt. Közölte: 2010-ben még a három legdrágább közszolgáltatást nyújtó város között volt Pécs, ma viszont már a középmezőny alján van. Közölte, hogy a hatékonyság javítása érdekében folyik a cégek további átszervezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.