Padlón a baloldal, stabil helyzetben a kormányerők

A Fidesz népszerűségvesztése megállt, a baloldal aprózódik, a Jobbik biztosan az MSZP előtt. A Nézőpont és a Századvég friss eredményei.

BuL
2015. 02. 04. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint megállt a Fidesz–KDNP támogatottságának csökkenése, stabilizálódtak a pártok közti erőviszonyok. Az intézet közleményében azt írta: a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottsága (a decemberi 7 százalék után) jelenleg 10 százalékos, a Demokratikus Koalíció támogatottsága e körben 5, az Együtté 1 százalékos. Az LMP 6, a Jobbik pedig 17 százalékos szimpatizánsi bázist tud felmutatni a teljes népesség körében, ami összességében szintén megegyezik a december végi kutatási eredménnyel – tették hozzá.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz–KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos táborral rendelkezik. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népesség körében együttesen 33 százalék, amin belül 6 százaléknyi rejtőzködő elégedetlen a kormány munkájával – írta a Nézőpont Intézet.

 

A Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából január 24. és 26. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével, a 18 évesnél idősebb lakosságra, nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív mintán készítette közvélemény-kutatását.

A Századvég friss kutatása szerint nincs jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában, a politikai piac zárt, a Fidesz őrzi első helyét a pártok versenyében, a mögötte álló szavazóbázis stabil.

Az ellenzéki pártok támogatottsága sem változott a választások óta, de folytatódott az aprózódás. Még az esetleges baloldali koalíciót feltételezve is magabiztos a kormánypárt első helye – tették hozzá a január 15–20. között készült kutatás eredményeit összegezve.

A Századvég ismertetése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a tavaly decemberi 29 százalékról 30 százalékra nőtt, a Jobbiké 14-ről 15-re, az MSZP-é 11 százalékon maradt. Az előző hónaphoz képest nem változott az LMP és a DK támogatottsága sem, előbbi 4 százalékon, utóbbi 3 százalékon áll. Az Együtt támogatottsága a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra csökkent. A bizonytalan szavazók aránya 34-ről 33 százalékra csökkent.

Kifejtik: a Fidesz a 2014-es országgyűlési választást hozzávetőleg 2,3 millió leadott szavazattal nyerte meg. A januári adatok azt mutatják, hogy a szavazókorú népességből hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár szimpatizál a kormányzópárttal.

A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz támogatottsága a decemberi 44-ről 45 százalékra nőtt, a Jobbiké 22-ről 24 százalékra, az MSZP-é pedig 17-ről 18 százalékra. Az LMP támogatottsága 6-ról 5 százalékra csökkent, a DK-é változatlanul 4 százalék, az Együtt 2 százalékot veszített, így 2 százalékos a támogatottsága ebben a körben.

A kutatás szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. Az elemzés szerint a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és csak 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány. Ez jelentős elmozdulás 2011-hez képest, mert akkor a kormány teljesítményét a válaszadók mindössze 30 százaléka ítélte meg pozitívan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.