Szakad a kétfős EP-delegáció

A szocialista Ujhelyi István már nem tud felnézni párttársára, Szanyi Tiborra.

Katona Mariann
2015. 02. 10. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásnak feszült Szanyi Tibor és Ujhelyi István, az MSZP két brüsszeli képviselője, akik a sajtóban üzengetnek egymásnak. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a konfliktus nem új keletű, és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselői is érintettek. Szanyi ugyanis már hónapokkal ezelőtt kezdeményezte az MSZP elnökségénél, hogy bontsák fel azt a nemzeti delegációt, amelyet az Európai Parlamentbe kijutott két szocialista képviselő, illetve a DK két politikusa – Molnár Csaba és Niedermüller Péter – alkot. Szanyi így próbált volna távolságot tartani Gyurcsány pártjának tagjaitól. Érdemi lépés azonban nem történt az ügyben, az MSZP elnöksége ugyanis – úgy tudjuk – elnapolta a kérdést.

Szanyit nem sokkal később leváltották a delegációvezetői posztról, a politikus ezt úgy értékelte, hogy „szimpla puccs” volt. – Három gyurcsányista összeállt egy baloldali ellen – fogalmazott a szocialista politikus a Hír24-nek adott minapi interjújában, egyértelművé téve, hogy Ujhelyi szerinte a két DK-s képviselővel működik együtt. Azt mondta, hogy nem lepte meg, ami történt, már a nyári megválasztásakor tudta, hogy legkésőbb ősszel „nekimennek”.

Ujhelyi István a – megfogalmazása szerint – minősíthetetlen interjúra a Facebookon reagált, közölte, hogy ő maga elhivatott szociáldemokrata, az MSZP egyik vezetője. – Sajnálom, hogy Tibor alól kicsúszott a talaj. Volt idő, amikor felnéztem rá – közölte.

Szanyi Tibor lapunknak kedden azt mondta, hogy a napi munkájukat nem érinti a kettejük vagy inkább négyük közötti konfliktus, az Európai Parlamentben ugyanis mindannyian más-más területen dolgoznak. A nemzeti delegációnak, illetve annak esetleges felbontásának pedig már nincs érdemi jelentősége. Magyarázata szerint ugyanis az leginkább az uniós ciklus elején, a különféle pozíciók – például bizottsági helyek – megszerzésénél, elosztásánál volt fontos. Ujhelyi kijelentéseire annyit mondott, hogy általában a gyenge politikusok sajátja, ha a politikai érvek helyett személyeskedő gyalázkodásba kezdenek. Szanyi azt is hozzátette, hogy személy szerint őt „megnyugtatják azok a tények”, hogy az európai képviselők teljesítményéről készült rangsorban ő az élbolyban, míg a másik három baloldali politikus – köztük Ujhelyi – a sereghajtók között található.

Lapunk is beszámolt már arról korábban, hogy a 750 uniós honatyát munkájuk alapján – indítványaik, felszólalásaik vagy éppen jelentéseik függvényében – rangsorolják. A legfrissebb adatok szerint Szanyi a listán jelenleg a 155. helyen áll, míg a többiek lényegesen roszszabb pozíciókat értek csak el. Niedermüller Péter a 482. Ujhelyi István mindössze a 606. helyezést tudta megszerezni, Molnár Csaba pedig csak a 616. helyre tudta feltornászni magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.