Viharos szél és síkos utak nehezítik a közlekedést

A Dunántúlon, a középső országrészben és a Duna–Tisza közén erős szél fúj.

BLM
2015. 02. 08. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében, valamint Tata és Kömlőd között is hófúvás nehezíti vagy lehetetleníti el a közlekedést – közölte a közútkezelő; A 82-es főúton Zirc térségében takarítják a munkagépek az óránkénti 70-80 kilométer erősségű szél által az útra hordott havat. A Komárom-Esztergom megyei Tata és Kömlőd közötti út mintegy 10 kilométeres szakaszát zárták le hófúvás miatt. Elzárt település nincs az országban.

A Hír TV tudósítója kora délután elmondta, széllökések már vannak folyamatos szél egyelőre nincsen a Mecsekben. A legnagyobb gondot Somogy megyében okozza a szél, ott már 100 km/h északi-északkeleti szél fúj, ami azért okoz gondot, mert kifújja a Balatont a part menti településekre.

A hófúvás miatt járhatatlanná vált úton hat személyautó akadt el vasárnap délután Zalaszentbalázs és Pölöskefő között – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A két település közötti összekötő úton a hóban rekedt járművek mentését a nagykanizsai hivatásos tűzoltók megkezdték. Közlésük szerint az érintett útszakasz a hófúvás miatt járhatatlanná vált, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy kerüljék el ezt az utat.

Vasárnap estig a közútkezelő Zala megyében három útszakaszt zárt le, mert a hófúvás miatt járhatatlanokká váltak – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A nagy erejű viharos szél továbbra is nagy mennyiségű havat hord Zala megye útjaira, ezért vasárnap 19 órától lezárták a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakaszt. A hófúvás ellenére nincs elzárt település Zalában, mert más irányból továbbra is megközelíthető valamennyi falu.

Hófúvás nehezíti a közlekedést Somogyban, a viharos erejű szél a megyében több útszakaszon hótorlaszokat emelt – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem vasárnap délután. Tájékoztatásuk szerint Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést.

Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon a délutáni órákban a 67-es számú főúton a 46-os és a 48-as kilométerszelvény közötti szakaszon az útburkolat szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton ugyancsak a délutáni órákban egy személyautó megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott. A jármű vezetője nem sérült meg, az autó azonban jelentős mértékben roncsolódott.

A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

Fonyódnál 100, Siófoknál 80-90 kilométer/órás széllökéseket mértek.

Az ország nagy részén csapadékmentes az idő, csak Lenti és Kápolnásnyék környékén, valamint a Nyírségben és Debrecen térségében esik vagy szállingózik a hó – közölte az Útinform a honlapján vasárnap délben. Az autópályák és főutak a Dunántúlon, valamint a keleti határ mentén vizesek, nedvesek, máshol szárazak. Mátészalka térségében latyakos szakaszokra is számítani lehet. Az alsóbbrendű utak a Dunántúlon Sárvár és Szekszárd közelében, Zala és Somogy megye nagy részén hókásásak, jégbordásak, latyakosak, vagy a letaposott hótól síkosak. A keleti országrészben Vásárosnamény térségében havasak a mellékutak. Országszerte jók a látási viszonyok, elszórtan párás a levegő.

A Dunántúlon, a középső országrészben és a Duna–Tisza közén közepes erősségű vagy erős szél fúj. Viharos szelet jeleztek Szombathely, Vasvár és Tárnok térségében, valamint az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról.

„Arra számítunk, hogy a szél ereje majd csak az esti óráktól fog csillapodni, ezért a dél-dunántúli, illetve a veszprémi térségben várhatóan folyamatosan fogunk dolgozni a kisebb-nagyobb hófúvások eltakarításán. Ahogy az előrejelzésekben is lehet látni, a hajnali órákban erős mínuszok várhatók, úgyhogy síkosságmentesítést is kell majd végeznünk várhatóan a holnapi nap folyamán is” – mondta Hír TV-nek Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A meteorológiai szolgálat reggeli tájékoztatása szerint vasárnapra citrom- és narancssárga figyelmeztetés van életben több megyében hófúvás és viharos szél miatt. Délben pedig riasztást adtak ki a teljes Dunántúlra, Budapestre, továbbá a Duna–Tisza köze egy részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.