Németh Zsolt: Rendezni kell a viszonyt Amerikával

Elismerte, hogy a magyar–orosz viszony bizonyos elemei jelentenek szálkát az USA szemében.

VZ
2015. 03. 05. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap csütörtöki számában azt írta: a fideszes politikus elismerte, hogy a magyar–orosz viszony bizonyos elemei jelentenek szálkát az USA szemében. Szerinte Budapestnek azt kell megértetnie Washingtonnal, hogy a magyar–orosz kapcsolatok alapvetően gazdasági jellegűek. Politikai, biztonságpolitikai szinten a NATO legfontosabb tagja és annak egyik közép-európai szövetségese sokkal közelebb áll egymáshoz Moszkva megítélésében, mint ahogyan kívülről látszik. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár márciusban esedékes budapesti látogatása is hozzájárulhat a félreértések eloszlatásához.

A Népszabadság azt írta, a Fidesz alapító tagja európai uniós szinten is kiemelt Amerika-politikát sürget, szerinte a formálódó transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) minden buktatójával együtt kifejezi az USA és Európa hosszú távú egymásrautaltságát. Németh Zsolt úgy fogalmazott: Európának élnie kell a lehetőséggel, hogy Barack Obama még elnöki ciklusában szeretne pontot tenni a TTIP lényeges elemeire.

Ukrajnával összefüggésben azt mondta, Magyarország a nemzetközileg elismert határai között fejlődő, a sorsáról maga döntő Ukrajna megerősödésében érdekelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.