Önkormányzati verseny a börtönökért

Egyre több önkormányzat jelentkezik a Belügyminisztérium börtönépítési pályázatára.

MNO
2015. 03. 26. 21:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békéscsaba egy négyhektáros, városszéli területet ajánl fel a Belügyminisztérium (BM) felhívására új börtön építésére – erről csütörtöki ülésén döntött a város közgyűlése. A képviselők 11 igen és 2 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el a határozati javaslatot. Szarvas Péter (független) polgármester és Hanó Miklós (Fidesz) alpolgármester szerint a beruházás gazdaságélénkítő hatással és foglalkoztatásbővüléssel járna a város számára.

Fülöp Csaba (MSZP) úgy vélte, a helyi gazdálkodók, beszállítók is lehetőséget kapnának a beruházás révén, ezért szerinte – társadalmi és gazdasági hatásvizsgálat után – támogatni kell a felajánlást.

Szabóné Kocziha Tünde (Jobbik) azt mondta, külterületen nem jelentene veszélyt egy börtön működése. Hozzátette: garanciát szeretne viszont arra kapni, hogy a jövőben nem minősíthetik át a börtönt menekülttáborrá, mert azt nem támogatná. Erre reagálva Szarvas Péter és Hanó Miklós is közölte: információik szerint nincs szó arról, hogy menekülttábort hoznának létre a területen.

Takács Péter (LMP) szerint viszont inkább olyan innovatív iparágakat kellene a városba vonzani, amelyeknek van múltjuk a békési megyeszékhelyen, így például a hűtőipart és az élelmiszer-feldolgozást kellene inkább újraindítani.

Kaposi László (DK) is a kifogásait fogalmazta meg, szerinte „a kormánynak nem börtönöket kellene építenie, hanem csökkentenie az elzárással fenyegetett szabálysértések számát”.

A határozatban szerepel, hogy Békéscsaba közmunkát tudna biztosítani a fogvatartottak számára. A pályázatban szereplő „bérlőkijelölési jog biztosítása” pontra reagálva viszont leszögezik: a börtön személyi állományának és azok családtagjai elhelyezésének, illetve lakhatásának biztosítását a város a lakásállományának szűkössége miatt csak korlátozott mértékben tudja biztosítani.

A 4,5 hektáros terület felajánlásáról a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag döntöttek a képviselők. Szabó István alpolgármester a közgyűlésen elmondta: a legalább 500 férőhelyes büntetés-végrehajtási intézet 2017-ben a Besenyszögi úton épülne és 250 új munkahelyet teremtene, továbbá a fogvatartottakat is foglalkoztatni kívánják ugyanúgy vagy még erőteljesebben, mint jelenleg a Dózsa György úti intézetben. A börtön megépítése újabb lehetőség a befektetők számára is – tette hozzá.

Fazekas László alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője a közgyűlésen kitért arra, hogy a szolnoki Dózsa György úti büntetés-végrehajtási intézetben jelenleg 300-320 fogvatartott van, és szeretnék, ha ez így is maradna. Azt mondta, nem tartja jó ötletnek a belvárosi intézetben fogva tartottak átszállítását az új börtönbe, mert akkor az 500 férőhelyes új intézetben csak 200 szabad férőhely maradna.

Dombóvár képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén egy 6,8 hektáros sportingatlan felajánlásáról döntött, amelyet 44 millió forintos becsült értéken tartanak nyilván. Bár a helyi építési szabályzat azon a területen nem teszi lehetővé a börtön építését, mert nincsen odavezető út, és ennek megépítését nem is vállalja az önkormányzat, több szempontból előnyt élvezhet a város – olvasható a képviselő-testület elé terjesztett javaslatban.

Bátaszéken a március 12-i közmeghallgatáson jelentette be a város vezetése, hogy foglalkozik a börtön építésének lehetőségével – mondta Bozsolik Róbert (független) polgármester. A helyi képviselő-testület csütörtökön dönt az intézethez szükséges terület felajánlásáról – tette hozzá.

A polgármester szerint a 6400 lakosú városban a tervezett 250 alkalmazott foglalkoztatása jelentősen bővítené a munkahelyek számát. A remélt előnyök között említette azt is, hogy helyi vállalkozások részvétele az építkezésben, majd az üzemeltetésben növelné az iparűzésiadó-bevételt. A lakosság véleményét akkor kéri ki az önkormányzat, ha bekerül abba a körbe, amellyel a BM tárgyalást folytat a beruházásról – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.