A PM továbbra is bevezetné az alapjövedelmet

Havi 50 ezer forint alapjövedelmet garantálna a PM, és növelné a minimálbért is.

CsP
2015. 04. 20. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PM múlt szerdán tartott kampányindító sajtótájékoztatót arról, hogy a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó 100 ezer forintra növelnék.

Karácsony Gergely az M1 műsorában kifejtette: minden olyan magyar állampolgár megkapná ezt az összeget, aki fiatalként továbbtanul és még nem dolgozik, valamint azok az idősebbek, akik már nem találnak munkát. Számukra ez az összeg „védőhálót” jelentene, hogy ne essenek ki a társadalomból, vissza tudjanak találni a munkaerőpiacra.

Ezzel együtt viszont, hogy megérje dolgozni, szükséges az alapjövedelem és a legkisebb jövedelem közötti különbség növelése, így a nettó minimálbér 100 ezer forintra való emelése is része a PM javaslatának – tette hozzá a társelnök.

Karácsony Gergely szerint az alapjövedelem bevezetéséhez teljesen át kell alakítani a jelenlegi szociális rendszert. Úgy vélik, az alapjövedelem kiváltana minden alacsonyabb összegű szociális ellátást. Emellett az adórendszerhez is hozzá kellene nyúlni, a jelenlegi egykulcsos adórendszert progresszív – legalább még egy sávot tartalmazó – adórendszerrel kell felváltani.

A PM által javasolt alapjövedelemnek állami takarékoskodás és egy antikorrupciós program lehetne a fedezete.

Az alapjövedelem bevezetéséről már februárban is hallhattunk. Az ötletet a legtöbb politikus élesen bírálja. Németh György szociológus-közgazdász korábban azt nyilatkozta, hogy a PM célja ezzel csak a szavazatszerzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.