Két eljárás is indult az Éden Hotel miatt

A műsor nagy port kavaró múlt pénteki adásában egyesek szerint szexuális erőszak volt látható.

Csókás Adrienn
2015. 04. 28. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkavarta a közvéleményt a TV2 Éden Hotel című műsorának péntek esti adása, amelyben egyértelmű visszautasítás ellenére próbált szexuális kapcsolatot létesíteni játékostársával az egyik szereplő. Az ominózus jelenetben a férfi a nő többszöri tiltakozása ellenére sem hagyta abba az agresszív közeledést, és szidalmazta is a nőt.

– A Médiatanács, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatala az adott epizód adásba kerülése óta eltelt első munkanapon hatósági eljárást indított a kérdéses műsorszám miatt – közölte lapunk megkeresésére az NMHH, hozzátéve: a médiatörvény előírása alapján ennek ügyintézési határideje negyven nap, amely indokolt esetben meghosszabbítható. Válaszukban kitértek arra is: nem mindegy, hogy a kérdéses műsorszámot a magyar joghatóság alá tartozó TV2-n, vagy a brit joghatóság alá tartozó Super TV2-n vetítették-e, utóbbi esetben ugyanis csak az Európai Unió bevonásával kezdődhet meg az NMHH ügymenete, szigorú feltételek teljesülésével. Mivel a műsor mindkét csatornán fut, így a hatóság mindjárt két eljárás indításáról döntött.

A kifogásolható jelenetek miatt a Magyar Liberális Párt már vasárnap a Médiatanácshoz fordult, azt kérve, vizsgálják meg a leadott műsort és mérlegeljék a lehetséges büntetést. – Április 25-én a TV2 szórakoztató műsorának, az Éden Hotel című valóságshow-nak a nézői annak lehettek szemtanúi, ahogyan egy férfi játékos szexuálisan zaklatott és megalázott egy női játékost. A műsor készítői mindenféle kommentár, büntetés, kizárás, következmény, beavatkozás, segítségnyújtás nélkül adták le a jelenetet – írták. Hozzátették: elfogadhatatlan, hogy mindez megtörténhetett, és különösen elfogadhatatlan, ahogyan a műsor készítői kezelték a helyzetet.

A TV2 a hét végén még visszautasította, hogy erőszak történt volna, tegnapi közleményükben viszont elismerték, olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. – Elismerjük, hogy a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével a csatorna hibát követett el, ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálatot indítunk – írta a csatorna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.