Több mint ezer milliárd jut településfejlesztésre

Ezen belül városfejlesztésre 380 milliárd forint jut a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban.

HZS
2015. 04. 24. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turóczy László kifejtette: folytatódnak az infrastrukturális beruházások, ugyanakkor az operatív programok mindegyikében kiemelt jelentősége van a gazdaságfejlesztésnek, a Magyarország által felhasználható 21,5 milliárd euró kohéziós forrás több mint harmadát, 34,6 százalékát a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokra (GINOP) fordítják.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója előadásában részletezte a minisztérium által koordinált, egymilliárd forint támogatást kapott projektet, melyben olyan integrált településfejlesztési stratégiákat dolgoztak ki, amelyek kis- és középvárosokban (fővárosi kerületekben) hozzájárulnak a fenntartható településfejlesztéshez. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági, társadalmi és területi összetartást célzó kohéziós politika csupán egy eszköz a stratégia végrehajtásához, az önkormányzatoknak a tervezésben és a végrehajtásban is aktívan szerepet kell vállalniuk, a településfejlesztést nem szabad csak kipipálandó feladatnak tekinteni.

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) által rendezett konferencián többek között hazai és nemzetközi várostervezők, építészek és szakemberek a várostervezés – globális átrendeződés következtében kialakult – szerepéről, a társadalomban elfoglalt helyéről, valamint kihívásairól tartottak előadást, továbbá átadták a Hild-díjakat. A MUT idén Schneller Istvánnak, Budapest rendszerváltó főpolgármester-helyettesének, majd 12 éven át a főváros főépítészének, Phillip Frigyes főépítésznek, valamint Lantay Attila építésztervezőnek és állami főépítésznek ítélte a díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.