A kórházi beszállítók többségének adósságát még nem rendezték

A központi egyeztetésből kimaradt vállalkozások egyelőre semmilyen lépést sem tehettek kintlévőségeik rendezésére.

2015. 05. 19. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség kedden közös közleményben írták, az adósságrendezésben érintett orvostechnikai beszállítók csak egy kis része nyugodhat meg azután, hogy megállapodott az egészségügyi intézmények fenntartójaként eljáró ÁEEK-val. A központi egyeztetésből kimaradt vállalkozások – többségükben kis és közepes cégek – egyelőre semmilyen lépést sem tehettek kintlévőségeik rendezésére.

Úgy vélik, ha a fennmaradó adósságokról egyenként kell egyeztetniük, az megoldhatatlan feladat elé állíthatja az amúgy is leterhelt egészségügyi intézményeket, ezért az érdekképviseletek arra kérik az ÁEEK-t, hogy támogassa a kórházakat az adósságkonszolidáció mihamarabbi lezárásában. Jelezték, a központi egyeztetésből kimaradt cégek éves árbevételének nagyjából fele a kintlévőség, követeléseik legalább kétharmada lejárt, így mára teljesen kimerültek a tartalékaik.

Május közepén közölte az ÁEEK, hogy sikeresen megegyezett a legnagyobb beszállítókkal, és jelenleg a megállapodás keretei szerinti szerződések aláírása történik a kórházak és a cégek között. A szerződések megkötése után a megállapodásokban rögzített összegeket – több mint 20 milliárd forint összértékben – még májusban átutalják.

A központ közölte akkor azt is, hogy a konszolidációs folyamat kijelölt menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik között zajlanak a tárgyalások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.