Munkásőröktől Tóbiásig: itt a nagykőrösi szocileaks!

Öblítősdobozokban áll az MSZP, az MSZMP és az SZDSZ helyi történelme. Mivel a szocialisták nem kezdtek vele semmit, a fideszes vezetés fog.

Tompos Ádám
2015. 05. 11. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lenor öblítős dobozokban és sárga szemeteszsákokban áll a nagykőrösi baloldal 1956-tól napjainkig tartó történelme. Kézzel írott kockás füzetek, géppel írott jegyzőkönyvek és feljegyzések, Budapestről, „a Párttól” leküldött választási segédanyagok, analóg fényképek, cirill betűs felirattal ellátott filmtekercsek, plakátok, összefirkált szóróanyagok, gyanús névjegyzékek, bontatlan levelek, őstermelői igazolványok, kórházi zárójelentések.

Mindez úgy derült ki, hogy a nagykőrösi MSZP-nek is helyet adó irodaház egyik helyisége után a párt itteni szervezte nem fizette a bérleti díjat, és a bérbeadó Köva-Kom Nonprofit Zrt. számításai szerint több mint félmillió forintos adósságot halmozott fel ezzel. A szocialisták arra hivatkoztak, hogy ők ezt a helyiséget nem használják, máshova költöztek. Az önkormányzati vagyonkezelő megpróbálta a szegfűsöket rávenni arra, hogy ha ez valóban így van, akkor vigyék el csomagjukat. A párt megyei szervezete kétszer is kapott írásbeli felszólítást, amelyet egyébként át is vett, de a tetemes mennyiségű iratköteghez ezután sem nyúlt senki.

László Ferenc, a helyi MSZP-szervezet elnöke lapunknak elmondta: ők azt a szóbeli ígéretet kapták a vagyonkezelőtől, hogy az új bérlő érkezéséig ottmarad a „hagyaték”. László lapunknak állítja: nem tudja, mi van a csomagban, soha nem is nézte át. Arra hivatkozott, hogy a rendszerváltáskor ő még csak 15 éves volt.

 

Biztos benne azonban, hogy az MSZMP jogutódja törvényszerűen járt el az iratokkal a rendszerváltás idején. A baloldali önkormányzati képviselő úgy látja, hogy a kormánypárti városvezetés bosszúból kezdett csepegtetni az anyagból.

 

„Az Ítélőtábla ugyanis elutasította a nagykőrösi Fidesz-frakció követelését, amelyben 5,6 milliós nem vagyoni kártérítést követeltek, e helyett kell milliós perköltséget fizetniük” – mondja. Szerinte nem csoda, ha ott MSZMP-s iratok vannak, az lenne meglepő, ha más pártok anyagaival találkoznának. Állítja, hogy a nagykőrösiek is furcsállják, hogy miért kutakodik az önkormányzat 30-40 éves papírok között.

A vagyonkezelő úgy döntött: elhozzák a papírokat, hogy egy helyen maradjanak. Körtvélyesi Attila alpolgármester az önkormányzat nevében ezért még februárban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely több hónapig nem válaszolt. Patthelyzet állt elő tehát: az MSZP nem tud vagy nem akar foglalkozni az üggyel és a felhalmozott dokumentumokkal, az illetékes hatóság pedig nem reagál a bejelentésre, az önkormányzatnak viszont kezdett már terhes lenni a paksaméták őrizgetése.

Ezért úgy döntöttek, hogy a sajtóhoz fordulnak, és Döglődő akták címszó alatt, mintegy nagykőrösi Wikileaks módjára, elkezdték a helyi sajtóba szivárogtatni az érdekesebb sztorikat. Neveket kikockázva, vagyis ügyelve arra, hogy a személyes adatok ne kerüljenek nyilvánosságra. A hatóság közben levélben válaszolt az alpolgármesternek, megköszönve a személyes adatok védelmét, és közölte, hogy a „bejelentésben foglaltak kivizsgálására vizsgálatot indított”. A közel három hónap után megszületett levél végén Péterfalvi Attila arról érdeklődik, hogy az önkormányzat tett-e feljelentést, mi lett az adatok sorsa, megtörtént-e az iratok elszállítása és átvétele, illetve hogy „az adatkezelő Magyar Szocialista Párt milyen intézkedéseket foganatosított az adatkezelési tevékenysége közben”.

Czira Szabolcs polgármester érdeklődésünkre elmondja, hogy a város szabadulna a dokumentumoktól, és feljelentést is tenne, de nem tudja, hol tegye meg. „Itt, Nagykőrösön?! Ez egy kis város, minden kiderülne, sehol nem lenne ebből adatvédelem” – mondja, hozzátéve, hogy ezért új levelet fognak írni a hatóságnak. Véleménye szerint a helyi MSZP ezzel a húzásával cserbenhagyta szavazóit, szimpatizánsait és aktivistáit, hiszen „mindent kiszolgáltat róluk”.

A mindent egyáltalán nem túlzás. Az MSZP ugyanis egyebek között a következőket hagyta hátra: kitöltött ajánlószelvényeket, választói névjegyzékeket telefonszámokkal, van kézzel és géppel írott változat is. Ott hevert például a párt irodájában egy kockás füzet 1994-ből Szimpatizánsaink jelzéssel, aztán ajánlószelvények, pártnyilvántartó kartonok, külön tacepaózva rájuk a személyi szám, rendőrségi jegyzőkönyvek másolatai, számlák és pénzügyi kimutatások, önkormányzati papírok, engedélyek ugyancsak lekopírozva.

Ezenkívül a szocialistáknak már 2012-ben le kellett volna adniuk a Magyar Nemzeti Levéltárnak az 1990 előtt keletkezett dokumentumokat, ezek is ott porosodtak a nagykőrösi Széchenyi téren. Történészek kezébe való anyag kétségkívül: az MSZMP működéséről például mindent elárulnak a párttagfelvételi kérelmek, sok esetben ezekhez zavarba ejtő részletességgel kidolgozott életrajzot mellékeltek a tagságért folyamodók vagy az ajánlók. Itt van továbbá a nagykőrösi munkásőrség szinte minden elképzelhető és elképzelhetetlen dokumentuma, az alakuló ülés jegyzőkönyvétől az állománylistáig.

És persze ott vannak a talányos nevű Végrehajtó Bizottság papírjai között – ellentmondást nem tűrő magabiztossággal lekopogva – az alábbi mondatok is: „Legfontosabb feladatunk az ifjúság körében még meglévő vallásosság minimálisra csökkentése.” Vagy: „A párttag nem lehet vallásos. Ezt most ismét kereken hangsúlyozni kell, mert az a tény, hogy párttagok vallásos rendezvényeken vesznek részt, komoly veszélyt rejt magában.”

És vannak a történetnek annyira abszurd, politikai szempontból pedig olyan kínos szálai, hogy még az is eszünkbe juthat, hogy talán nem is Ron Werber volt a szocialisták kampányguruja, hanem Virág elvtárs A tanu című fimből. Mert az, hogy a helyi szocik megtartanak egy ezredforduló előtti plakátot Czira Szabolcsról, amire a polgármesterre valakik Hitler-bajuszt rajzoltak, egy dolog. De miért őrizgetnek az MSZP-sek egy olyan plakátot, amelyen Tóbiás József, jelenlegi elnökük, nem mellesleg a választókerület 2002-es és 2006-os baloldali jelöltje szerepel összefirkálva, maffia felirattal kiegészítve? Ezek mellett eltörpülnek a dedikált Gyurcsány Ferenc- és Ungár Klára-fotók, és maximum egy vállrándítással elintézhető az is, hogy az MSZP féltve őrizgetett egy százas pakknyi fotót a helyi SZDSZ rendezvényeiről.

Van még a csomagban vörös láthatósági mellény a régi szegfűs pártlogóval, valamint választási akcióterv 2006-ból, amikor is köztéri kávé- és párnaosztással akarták felébreszteni az „alvó Nagykőröst”. Egy már málló borítékra pedig még azt gépelték: MSZMP-taglista, majd feltehetőleg jött a rendszerváltás, ugyanis tollal áthúzták ezt a feliratot és egy lendülettel fölé írták: MSZP-taglista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.