Illatos út: elszállították a legveszélyesebb ezer hordót

A megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg.

2015. 06. 01. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye – jelezte.

Tarnai Richárd felidézte: április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt a kormány felé jelezték, a miniszterelnök pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszteren keresztül utasítást adott, hogy keressenek megoldást a problémára.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. Az összes hulladék kilenc hónapon belüli elszállítását ígérte a Miniszterelnökség két héttel ezelőtt.

Szűcs Péter kármentesítési osztályvezető a témában rendezett lakossági fórumon kérdésünkre elmondta: a legveszélyesebb hordók kiválasztása nem a bennük lévő káros anyagok, hanem a rajtuk lévő sérülések alapján történt meg. Így könnyen előfordulhat az is, hogy a legveszélyesebb anyagok még mindig a telepen találhatók.

Az LMP korábbi értékelése szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállításával még nem kármentesítik a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyét. Kiemelték: a talaj és a talajvíz tisztítására és cseréjére azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmaz forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.