Mégis jöhet a déli határzár?

Órákon belül szinte hermetikusan lezárhatónak tartja a Belügyminisztérium az ország déli határait.

MNO
2015. 06. 17. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszava szerint az elmúlt napokban a rendőrség teljes logisztikájával arra készült fel, hogy bármelyik pillanatban a lehető legszorosabb határzárat léptessék életbe Szerbia irányából. Mint írják, a kormányfő utasítására hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeket is megvizsgált a Belügyminisztérium (BM) ahhoz, hogy külön törvényi felhatalmazás nélkül, a jelenleg hatályos jogrendben milyen eszközökkel, hogyan érhető el a menekültek határátlépésének megakadályozása.

A lap úgy tudja, hogy az erők és a technika előkészített átcsoportosításával órákon belül szinte hermetikusan zárhatónak tartják a legneuralgikusabb területeket. Egy napon belül pedig a teljes érintett határszakaszt szoros ellenőrzése alá vonhatja a BM. Ehhez azonban a legfelső szintről kell érkeznie a végső jóváhagyásnak. A Népszava kedd délutáni értesülései szerint a várakozások alapján akár órákon belül, de legkésőbb ezen a héten megérkezhet a parancs. A lap forrása szerint a művelet fedőneve: Norvégia.

Kedden hasonló tartalmú cikket közölt a Pesti Srácok is. A lap rendészeti forrásai azt állították, hogy Pintér Sándor a teljes fizikai határzárra tesz majd javaslatot a szerdai kormányülésen, s erre a határ menti megyék rendőrségi vezetőit is felkészítette. Olyannyira, hogy a határőrizettel megbízott állomány már csak a parancsra vár, hogy megerősítsék a szolgálatot. A kormány egyébként a kormányülés után a határzárral összefüggésben egy bejelentésre készül, várhatóan annak részleteiről tájékoztat majd. A Pesti Srácok megkereste Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki a lap értesüléseit nem kívánta kommentálni.

A szerdai kormányülés előtt Lázár János a Hír TV-nek azt mondta: ha az Európai Bizottság nem lép az ügyben, nincs más lehetőség, mint lezárni a határt. „Az első félévben 53 ezer illegális határátlépő lépte át a határt. Az én választókörzetem ebben kiemelten érintett, pontosan látom, hogy a korábbiakhoz mérten sokkal többen jönnek. Véleményem szerint az Európai Bizottsággal tárgyalni kell, megoldásra kell törekedni, és ha nem marad más megoldás, akkor ezt az eszközt alkalmazni kell” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A külügyminiszter támogatná a határzárat, Szijjártó Péter szerint alkalmazkodni kell az Európában kialakult helyzethez.

A nyugat-európaiakhoz hasonló lépések megtételére kérte a kormányt a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja annak érdekében, hogy ne rekedjen Magyarországon az idén akár százezres „bevándorlóáradat” – mondta az M1 szerda reggeli műsorában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

„Ha a nyugatiak lezárják a határaikat, akkor nekünk is le kell zárni a déli határt, mert ha ez nem következik be, akkor, ha Ausztria felé nem tudnak továbbmenni, más irányba nem tudnak továbbmenni, az fog történni, hogy ez az idei évben már százezres nagyságrendű bevándorlóáradat Magyarországon fog rekedni” – fogalmazott.

A végső esetre szóló lépésnek nevezte egy határzár kiépítését, mondván, indokoltabb volna, hogy Törökország bulgáriai határszakasza után görögországi határán is kiépüljön a bevándorlók feltartóztatására hivatott kerítés, de „ha ez nem történik meg, akkor ezt nekünk kell megcsinálni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.