Szombaton is bajban az üzletek

Sok Balaton-parti kistelepülésen jelentősen visszaesett a boltok szombati forgalma is.

Markotay Csaba
2015. 06. 13. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere szerint a kedvezőtlen tendenciáról már több településvezető és turisták is beszámoltak neki. Pedig a vasárnapi zárva tartással épp az volt a kormány egyik célja, hogy a multik helyett a kisebb üzleteket, családi vállalkozásokat hozzák helyzetbe. Most viszont – ha közvetve is – a nagy bevásárlóközpontokat segítik. Balassa Balázs tájékoztatása szerint a multik nem keresték meg őket, nem lobbiztak a vasárnapi zárva tartás miatt, viszont a kisebb üzletek folyamatosan jelzik a problémáikat.

Csepp a tengerben – jelentette ki az elnök arról az új szabályozásról, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezzel a kormány vélhetően a kisvállalkozásoknak akar kedvezni, ám meglehetősen furcsa módon. Az új nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint vasárnap szakképesítés nélkül árusítható több olyan termék, amelyhez a hét más napjain továbbra is kötelező a szakképesítés. Hétköznapokon ugyanis bármelyik képzett alkalmazott árusíthat, vasárnap viszont csak családtag dolgozhat, akinek nem biztos, hogy van előírt végzettsége.

Balassa szerint bár minden olyan engedmény üdvözlendő, amely segíti a kisvállalkozókat, de a vasárnapi zárva tartás miatti alapproblémát ez nem oldja meg. Jó, hogy a családtag most már dolgozhat képesítés nélkül is, de a legtöbb vállalkozásnál nincs annyi családtag, amennyivel meg lehetne oldani a vasárnapi működtetést. A polgármester korábban azt mondta: komoly hatással lesz a turizmusra, a nemzetgazdaságra és a helyben lakók egzisztenciájára a boltok vasárnapi zárva tartása, és nem igaz az az állítás, hogy a döntés nyomán nem szűnnek meg munkahelyek.

Ennek épp az ellenkezőjéről beszélt a HVG.hu-nak adott interjúban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Szerinte sem elbocsátásokról, sem forgalom-visszaesésről nem beszélhetünk a vasárnapi zárva tartás ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.