Az ügyészség is cáfolja a Kehit

A jelek szerint fiaskóval zárult a Kehi vezetői számára az az eljárás, amelyet ők kezdeményeztek Hadházy Ákos ellen.

Horváth Csaba László
2015. 07. 21. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint fiaskóval zárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vezetői számára az az eljárás, amelyet ők kezdeményeztek Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője ellen, s amit végleg megszüntetett az ügyészség.

Az ellenzéki politikus egy januári sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Kehi bűncselekményt követett el, és az ellenőrzésre hivatott intézmény maga is sikeresen vesz részt az uniós pénzek „elherdálásában”. A politikus azt állította, hogy a hivatal nettó 17 millió forintért értékelhetetlen „kamutanulmányokra” vett igénybe uniós pénzeket, amelynek „eredménye” mindössze egy néhány oldalas elnöki utasítás volt. Mint mondta, ez egyebek közt azt tartalmazta, hogy a hivatali gépjármű átvevőjének az átvételkor ellenőriznie kell a járművet.

A Kehi ezután tett feljelentést a politikus ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás gyanúja miatt, ám – mint azt megírtuk – a rendőrség több mint egy hónappal ezelőtt megszüntette az eljárást. A hivatal ezután a rendőrséget kritizálta, s közölte, hogy a nyomozó hatóság szűkszavú és ezért nehezen értelmezhető megszüntető határozata ellen panasszal éltek az illetékes ügyészségnél. Nyomatékosították, hogy a lapunkban megjelent állításokkal ellentétben zajlik a büntetőeljárás. Csakhogy nem zajlik.

A Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint az illetékes kerületi ügyészség nem találta alaposnak a Kehi panaszát. Bagoly Bettina elmondta, az elutasítás ellen további jogorvoslatnak helye nincs. E szerint pedig az LMP politikusa nem követett el rágalmazást, amikor azt állította, hogy a hivatal bűncselekményt követett el.

Az ellenzéki párt tegnap közölte, valódi vizsgálatot szeretnének a Kehi uniós pályázatairól. Mint írták, ha jogerősen bebizonyosodik, hogy Hadházy nem követett el rágalmazást, akkor a korrupciógyanús ügyekben induljon nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.