Cirkusz a népnek, hideg zuhany a Dürernek

2020-ig érvényes szerződése van a szórakozóhelynek.

Lakner Dávid
2015. 07. 03. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új cirkuszközpont megépítéséről döntött a kormány a Liget Budapest projekt keretében, mely az Ajtósi Dürer soron, az MSZMP régi épületeinek helyére kerülne – számolt be róla csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint azt a HVG.hu is közölte, az egykori Pártfőiskola épületeiben viszont most a Dürer Kert és a Dürer Rendezvényház található az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt, ráadásul magánkézben. A Városligettel kapcsolatos tervekben már korábban előkerült, hogy az állatkert terjeszkedése miatt új helyszín kell a Fővárosi Nagycirkusznak, viszont korábban egy olyan új helyszínről beszéltek, ahol egy gyakorló cirkuszépület áll.

Sem a Dürer Kertnél, sem a Dürer Rendezvényháznál nem tudnak költözésről, és a sajtóból értesültek a bejelentésről. Minket is hideg zuhanyként ért a bejelentés – tájékoztatták az MNO-t a Dürer Rendezvényháznál. Nem tudott korábban a tervekről Nagy Zsolt sem, a Dürer Kert ügyvezetője, aki elmondta: felvették a kapcsolatot az épületkomplexum egyik magántulajdonosával, de ő sem tudott korábban a cirkuszi tervekről.

„Egyelőre mi is tájékozódunk, de nekünk 2020-ig érvényes szerződésünk van az épületre” – közölte az MNO-val a Dürer Kert sajtósa, Bihari Balázs. Mint mondta, náluk most is zajlik egy fejlesztés, folyamatosak a koncertek, kulturális programok, de a különböző próbatermek, stúdiók leállítása sem egykönnyen képzelhető el. Bihari közölte, a magyar könnyűzenei élet 30-40 százaléka itt összpontosul, és értetlenül állnak a bejelentés előtt, mivel a kormány egyébként támogatja a könnyűzenét, a Cseh Tamás program keretében is zajlanak felvételek az épületekben. „Egy stúdió felépítése nem egy egyszerű mutatvány, ezeket nem lehet csak úgy beszüntetni” – mondta.

„A tegnapi Kormányinfón elhangzottaknak megfelelően a kormány döntött arról, hogy az állatkerttel egybeépített cirkusz helyett egy teljesen új cirkuszkomplexumot hoz létre. Ennek egyik lehetséges helyszíneként merült fel az Ajtósi Dürer sor, emellett azonban más helyszínekkel is számolunk a létesítmény megvalósításának tervezése során” – tájékoztatta az MNO-t Göbl Vilmos, a Miniszterelnökségi Sajtóiroda munkatársa. Mint írta, szeretnének még ebben a ciklusban „egy oktatási-képzési és közösségi központként, 21. századi igényeknek megfelelő cirkuszépülettel működő létesítményt” kialakítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.