Egyedül menekülő gyermekek

Amíg 2013-ban még csak 380, addig az idei első fél évben már 3779 kísérő nélkül érkezett gyermeket regisztrált a hazai bevándorlási hivatal.

Katona–Nagy–Velkei
2015. 07. 16. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tízszer annyi kísérő nélküli kiskorú érkezett az év első hat hónapjában Magyarországra, mint 2013-ban egész évben – tudta meg a Magyar Nemzet. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) lapunknak elküldött összeállításából kiderül, hogy két esztendeje még összesen 380, 2014-ben 607, 2015. június 30-ig (tehát csak az első fél évben) viszont már 3779 olyan gyermeket regisztráltak, aki egyedül tette meg a hazánk és az otthona közötti, akár több ezer kilométeres utat. A tapasztalatok szerint a fiatalok egy része árvaként csatlakozik a lakókörnyezetéből útnak induló honfitársaihoz, mások az utazás során szakadnak el családjuktól, rokonaiktól. De az is előfordul, hogy a kamaszokat a hozzátartozóik indítják el a jobb élet reményében az unió nagyvárosai felé, ahol – úgy hiszik – munkát vállalhatnak, és majdani keresetükből támogathatják a hátramaradottakat.

A kísérő nélküli kiskorúakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó gyermekvédelmi intézményeiben helyezik el. A tárca tegnap nem válaszolt azokra a kérdéseinkre, hogy befogadásuk után hol és milyen gondoskodásban részesülnek a fiatal migránsok. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hazai szóvivőjétől viszont megtudtuk: a gyerekeket elsősorban Fótra küldik, ahol a magyar árvákkal együtt foglalkoznak velük. Az egyedül érkezők szinte kivétel nélkül kamaszok, akik ugyanúgy benyújthatják menedékkérelmüket, mint a felnőttek. Ha igényüket elismerik, felnőtt rokonaik pedig nincsenek, akkor az érettségiig a magyar állam biztosítja az ellátásukat.

Lapunk információi szerint azonban kevesen várják meg a menekültügyi eljárás végét. Mivel többségüknek már él felnőtt hozzátartozójuk valamelyik európai városban, ezért gyakran az első adandó alkalommal továbbállnak, amire a lehetőség adott, hiszen a fóti gyermekotthon nyitott intézmény. A bevándorlási hivatal arról is tájékoztatott, hogy a családjukkal érkező gyermekeket az egyes befogadóállomásokon helyezik el szüleikkel, testvéreikkel együtt, ahol napi ötszöri étkezést és egészségügyi ellátást biztosítanak a számukra, illetve tanulhatnak is.

Úgy tudjuk, a kormány változtatni készül a különböző táborok szerkezetén, így Vámosszabadiban a jövőben csak családokat szállásolnának el, míg a nagyfai táborból máshová szállítanák át a még ott tartózkodó gyermekeket, oda ezt követően felnőttek kerülnének.

Az Emmi államtitkára tegnap egyébként bejelentette, hogy a Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek a továbbiakban ellátni az illegális bevándorlókat. Soltész Miklós elmondta, hogy a hat nagy karitatív szervezet – Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – hat helyszínen lesz jelen. Az Ökumenikus Segélyszervezet – a nagyfai befogadóközpont után – a Vámosszabadiban található menekülttábornak adott több mint hárommillió forint értékben tartós élelmiszereket és gyermekruhákat. A segélyszervezet a következő héttől a pszichoszociális segítségnyújtásba is bekapcsolódik, rendszeres gyermekfoglalkozásokat tart majd. A civil szervezet folytatni kívánja a hazánkban tartózkodó migráns gyermekek segítését, ezért adománygyűjtést indított, amelyhez a 1353-as adományvonal hívásával (250 forint/hívás) lehet csatlakozni.

Az MSZP tegnap bejelentette, hogy megnyitják a Jókai utcai székházukat a menekülteket segítő civil szervezetek előtt. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke lapunk kérdésére elmondta, egyesek már jelezték, hogy az összegyűlt adományokat tárolnák a Nyugati pályaudvarhoz közel található székházban, mások a logisztikát intéznék onnan. Kunhalmi jelezte, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az MSZP a székházában befogadja a menekülteket, de információkkal, például térképek lefordításával és sokszorosításával is segítenének. A Fidesz szerint ugyanakkor a baloldal most is csak „bohóckodásra és kirakatakciókra képes”. A kormánypárt szerint még most sem a magyar emberek, hanem a bevándorlók érdekeit nézik. A magyar emberek érdeke ugyanis az, hogy a hatóságok a karitatív szervezetekkel szorosan együttműködve, az arra kijelölt helyeken akadály nélkül végezhessék a munkájukat, le tudják folytatni a szükséges eljárásokat, és meg tudják különböztetni a politikai menekülteket az illegális bevándorlóktól. Szintén a magyar emberek érdekének nevezte a Fidesz, hogy mielőbb felépüljön a határzár.

A szerb–magyar határra tervezett 175 kilométeres kerítésen egyébként pengék is lesznek. Erről Nagy László nyugalmazott ezredes, a Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a Délmagyarnak. Hozzátette, nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása. A Demokratikus Koalíció már jelezte, az Európai Bizottsághoz fordul a „sérülést okozó pengék” miatt.

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök tegnap ismét bírálta a határzárat. – A migrációs kérdést nem falakkal, hanem az Európai Unió és a tranzitországok közös politikájával lehet megoldani – közölte a szerb–macedón határhoz közeli Presevóban, ahol egy hete nyílt háromszáz migráns elszállásolására alkalmas befogadóközpont. A szerb politikus két héttel ezelőtti budapesti látogatásán még megértőbben nyilatkozott a kérdésben.

Kedden országszerte csaknem ezer határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, 838-an – köztük 126 gyermek – Csongrád megye déli részén léptek be az országba. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az idén a hazánkba érkezett illegális bevándorlók száma meghaladta a 80 ezret, vagyis év végére számuk elérheti a 140-160 ezret is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.