Háromszor ennyit is kaphatott volna Pintér a képért

Arab vevőknek a 4,5 milliárdos vételárnál jóval többet is megért volna a magyar állam birtokába került mű.

MTI
2015. 07. 21. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festményt azonban nem adhatta el külföldre, mert védett képként nem lehet kivinni az országból – emlékeztet a lap keddi száma, amely szerint Pintér Gyula eredetileg többet kért a képért az államtól.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizetett Pintér Gyulának a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár program keretében. A képet, amely tíz éve bukkant fel egy pécsi magángyűjteményből, 2005 tavaszán 140 millió forintért vette a Nagyházi Galéria árverésén, akkor azonban még nem volt biztos, hogy a képet Tiziano festette. Mint a galéria tulajdonosa, Soóky Marietta a lapnak felidézte, hiába kérték az eladót, hogy várjon néhány hónapot, amíg elkészülnek a vizsgálatok.

A lap szerint a kép mai vételárának megítélése nem egyértelmű: 2011-ben aukciós Tiziano-rekordnak számított a Sacra Conversazione című festmény 16,9 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) ára, de 2012-ben a Diana és Callisto című nagyméretű képért 45 millió fontot (csaknem 20 milliárd forintot) fizetett ki a National Galleries of Scotland és a Britain’s National Gallery.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.