Kínos helyzetben a Kehi

Nem rágalmazott Hadházy Ákos, amikor azt állította: a Kehi közpénzek „elherdálásában” vett részt.

Horváth Csaba László
2015. 07. 20. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 19-én, vagyis már egy hónappal ezelőtt megszüntette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt az eljárást, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kezdeményezett az év elején – értesült lapunk. A Kehi januárban jelentette be, hogy rágalmazásért feljelenti Hadházy Ákost, miután az LMP antikorrupciós szakszóvivője azt állította, hogy a hivatal nettó 17 millió forintért értékelhetetlen szervezetfejlesztési tanácsokat vett igénybe, uniós pénzeket költve, a győztes céget valódi verseny nélkül kiválasztva.

Mivel a politikus több mint fél évig semmit nem tudott a feljelentés sorsáról, sajtótájékoztatón vonta kérdőre a Kehit a múlt héten. Hadházy felidézte, az ellenőrzésre hivatott intézmény maga is „sikeresen tünteti el” az uniós pénzeket, a „kamutanulmányok” készíttetésével pedig bűncselekményt követtek el. Rámutatott, a csaknem húszmillió forintos kifizetés „eredménye” egy néhány oldalas elnöki utasítás volt, amely többek között azt tartalmazza, hogy az informatikai eszközigény felmérését az üzemeltetési osztály látja el, továbbá hogy a hivatali gépjármű átvevőjének az átvételkor ellenőriznie kell a járművet.

Ezután a Kehi közleményt adott ki, amelyben hazugnak nevezték Hadházy Ákost. Közölték, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás gyanúja miatt nyomoz az ügyben a rendőrség. Mint írták, ennek során tanúmeghallgatásra is sor került, a büntetőeljárás pedig még nem zárult le.

Csakhogy a rendőrség szerint lezárult. Megkeresésünkre közölték, nem nyomoznak az ügyben. Igaz, azt is hozzátették, hogy a megszüntetésről szóló határozat még nem jogerős. Ugyanakkor különös, hogy habár a rendőrség több mint egy hónappal ezelőtt döntött a megszüntetésről – melyről vélhetően a Kehi is értesült –, Gál Szabolcs, a szervezet elnöke határozottan állította lapunknak, zajlik a nyomozás az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.