Épül már a pengés drótakadály Ásotthalmon

A katonák szerda délelőtt elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését a térségben.

MTI
2015. 08. 05. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonák az előző napokban a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra először vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket, amelyeket rabok készítenek Dunaújvárosban. Az előkészületek alapján három dróthenger kerül egymás fölé. A munkában a katonák mellett közfoglalkoztatottak is részt vesznek.

A teljes Csongrád megyei, 42 kilométeres magyar–szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen – Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon – folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése. Az egyes helyszíneken a terep rendezését, a dróthengereket tartó acélkarók leverését, illetve a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését végzik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy helybeli taxissal szemben, aki négy határsértőt szállított volna a Tisza-parti városból Budapestre – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc elmondta: az ügyészség a férfit jogellenes tartózkodás elősegítésének vétségével vádolja.

A vádirat szerint a taxis július 21-én 6 óra körül Szegeden, a Maty-éri evezőspálya közelében vett fel négy szír állampolgárt, majd megegyezett velük abban, hogy 200 euró ellenében Budapestre szállítja őket. Ezután a vádlott a gépkocsival Budapest felé indult az autópálya irányába, amikor rendőrjárőrök megállították, majd előállították a határsértőkkel együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.