Íme az augusztus 20-ai menetrend

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után augusztus 20-án az idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja.

MTI
2015. 08. 04. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államalapítás ünnepének programjait Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.
Kifejtette: az államalapító Szent István ünnepének programjai augusztus 20-án 8.30-kor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik. Beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. A helyettes államtitkár kiemelte: ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Ugyancsak délelőtt 10 órától a budai oldalon a Várkert Bazárnál este 9 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar.

Mindemellett idén is megnyílik a Magyar ízek utcája a Lánchíd utcában. A budai Várban délután fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenet, majd a Szent István-szobornál megáldják a Szent István-napi kenyeret. A Szent István-bazilika előtt délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 6 órakor indul a hagyományos Szent Jobb-körmenet.

Kun Szabó István elmondta: az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását az Operatív Törzs felügyeli majd, amelynek munkájában mások mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a honvédség képviselői működnek közre.

Az ünnepi rendezvények szervezéséért felelős Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal minden eshetőségre felkészült – mondta a vezérőrnagy. A legfontosabb szempontnak az emberek biztonságát nevezte. A programokat leginkább az időjárás befolyásolja, ezért a meteorológiai szolgálat félóránként jelentést készít arról, hogy várható-e bármilyen veszélyes időjárási jelenség – közölte.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy idén a Magyar Honvédség a tűzijáték lebonyolításában is kiemelt szerepet vállalt. A Dunáról ugyanis katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot. Kun Szabó István elmondta, hogy elsősorban a fővárosi építkezések miatt át kellett tervezni a helyszíneket. Idén a Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb a látvány, de a közmédia több csatornáján is élőben közvetítik a műsort – tette hozzá.

A közbeszerzési eljáráson kiválasztott Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen idén is látványos programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel. A zenei aláfestést a Petőfi Rádió zenei vezetője, Borcsik Attila „Izil” állította össze – ismertette.

Kifejtette: a tűzijátékhoz több mint 3 ezer bombát, csaknem 1400 római gyertyát használnak fel. A tízezernél is több effektet ötezer elektromos izzógyújtó aktiválja. Mindezekhez egy hét alatt 7 tonna pirotechnikai eszközt és 30 kilométer elektromos kábelt telepítenek.

A pirotechnikus kiemelte: a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb termékekkel dolgoznak. A profi indítógép biztosítja, hogy szükség esetén azonnal leállíthassák a tűzijátékot – tette hozzá Leskovics Éva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.