Klik: jelentősen csökkent a tartozás

Az elmaradások legnagyobb része áruszállításokhoz köthető.

Csókás Adrienn
2015. 09. 16. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan mérlegre kerül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) teljesítménye, Tállai András közlése szerint ugyanis a kormány még az ősszel napirendjére tűzi a Klik tevékenységének értékelését, és „a továbblépést megalapozó döntéseket is meghozza”. A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity Istvánnak adott írásbeli válaszában jelezte: a központ lejárt tartozásállománya az augusztus 27-én nyilvántartott állapot szerint 7,9 milliárd forint volt, ami a központ éves előirányzott működési költségvetésének másfél százaléka.

A legtöbb tartozás – 6,3 milliárd forint – a dologi kiadások terén jelentkezett, míg a ki nem fizetett nem rendszeres személyi juttatások (például jubileumi jutalom) 1,7 milliárd forintot tettek ki – részletezte az államtitkár, hozzátéve: a személyi kifizetések nagyobb része azóta megtörtént. Az adósságállomány tetemes, ennek ellenére már sokkal jobb a helyzet, mint korábban, a Magyar Államkincstár adatai szerint ugyanis július végén még 12,5 milliárdnyi volt a Klik tartozása, vagyis az elmaradások több mint harmadát, mintegy 4,6 milliárd forintot egy hónap leforgása alatt sikerült rendezni.

A nyár végén rögzített, csaknem nyolcmilliárdos adósságból egyébként 835 millió forint irányul államháztartáson belülre: az önkormányzatoknak például 719 millióval tartozik a Klik. Államháztartáson kívüli adósságokból 7,1 milliárdot rögzítettek, ennek legnagyobb része (3,4 milliárd forint) áruszállításokhoz kötődik, míg a közüzemi szolgáltatóknak 964 millió forinttal tartozott nyár végén a központ.

Az adatokból kiderült az is, hogy a teljes tartozásállomány legnagyobb része – csaknem három és fél milliárd – hatvan napon túli lejárt tartozás. Tállai András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a közüzemi szolgáltatókkal szembeni elmaradások rendezése folyamatos, sőt az adatlekérés ideje óta döntő részben már meg is történt.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter 2014 májusában költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a Klik és az általa fenntartott intézményrendszer 2014., illetve 2015. évi működésének biztonsága érdekében, így folyamatosan figyelemmel kíséri a fenntartó pénzügyi folyamatait. – A Klik decentralizált keretgazdálkodást folytat, ahol a tankerületek működési és felhalmozási kereteikkel önállóan, felelősséggel gazdálkodnak. Az egyes intézmények költségvetési előirányzatai felett a tankerületi igazgató a kötelezettségvállaló – tette hozzá.

Információink szerint az iskolák mindennapjait ettől a tanévtől kezdve úgynevezett kincstári kártya könnyíti meg, ennek lényege, hogy minden intézményvezető szabadon rendelkezhet egy bizonyos keretösszeggel, így nem kell a legkisebb kiadások esetén is tankerületi engedélyeztetési eljárást lefolytatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.