Hónapok óta várják a váci liftek üzembe helyezését

Már régen átadták őket a vasútállomáson, azóta is üzemképtelenek.

Székely Fruzsina
2015. 10. 05. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal módosítják a váci vasútállomás négy akadálymentesítő liftjének átadási dátumát – tudta meg lapunk. A példaértékű állomásfelújítást közel két éve kezdte meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., a projekt közel 15 milliárd forint felhasználásával valósulhat meg. A korszerűsítés magában foglalja a vágányok, sínek, magas peronok, aluljárók rekonstrukcióját, valamint a megközelíthetőség érdekében létrehozott akadálymentesítő liftek kialakítását. Utóbbi a beharangozás óta nagy népszerűségnek örvend, ám sokak meglepve tapasztalták, hogy hiába adták át a felvonókat június végén, azok azóta sem lettek üzemképesek.

Az átadás után megkerestük a NIF-et, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy használatbavételi, engedélyezési eljárás zajlik, és azt ígérték, a felvonókat várhatóan augusztusban lehet már használni. A határidő lejárta után újabb ígéretet adtak a liftek szeptember 30-ig történő átadására, ugyanakkor azok a mai napig nem üzemelnek.

Idősek, nehezen mozgók, de főképp a mozgássérültek számára különösen fontosak az ilyen fejlesztések. Megkerestük a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) az elnökét, aki kiemelte: a mozgássérült emberek joggal várják el, hogy egy vasútállomás üzembe helyezésénél minél hamarabb legyen kész minden, ami az ő hozzáférésüket biztosítja a vasúti közlekedéshez. – Nem értünk egyet azzal a szemlélettel, amely jelen esetben is érvényesül, hogy a mozgássérült emberek számára szükséges műszaki megoldások határideje több alkalommal tolódik – tette hozzá Kovács Ágnes.

A csúszás azért is figyelemfelkeltő, mert a szakhatósági eljárásra vonatkozó hatályos jogszabályok szerint az irányadó ügyintézési határidő tizenöt – általános esetben huszonegy – nap, amelyet indokolt esetben újabb tizenöt nappal hosszabbíthatnak meg, a felvonók műszaki átadása pedig több mint három hónapja megtörtént.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.