Már kedden megkezdődnek a központi megemlékezések

A hagyományos emlékünnepségek mellett kiállításokkal és filmvetítésekkel készülnek az idei évfordulón.

MTI
2015. 10. 19. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta: a központi megemlékezések már október 21-én, kedden megkezdődnek. Délelőtt 10 órakor az 1956-os Műegyetemi Emlékműnél tartanak ünnepséget és koszorúzást. Itt beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök.

Másnap délután a Műegyetemen történelmi évfolyamok találkozójával és hagyományos ünnepséggel folytatódnak a rendezvények. Simicskó István honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet. Majd délután fél 5-kor indul el a hagyományos fáklyás felvonulás a Bem-szoborhoz.

Október 23-án délelőtt 10 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Azt követően a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort. Mindemellett a Kossuth téren táncházzal várják az érdeklődőket, ingyenesen megtekinthető lesz a Parlamentben a Szent Korona, valamint a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban pedig családi napot tartanak a forradalom évfordulóján.

Ivády Nóra hozzátette: a központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért szokás szerint az operatív törzs felel majd. A központi rendezvények részletes programja megtalálható az Oktober23.kormány.hu oldalon.

Pintér Edina, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. szerkesztője elmondta, hogy a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében, a Pagodában történelmi sétára hívják a megemlékezőket. A Magyar Rádiónál egy – a forradalom idején a főváros utcáin látott – T–34-es harckocsit is kiállítanak. A rádió épületében egy sétán mutatják be az érintett helyszíneket. A program résztvevői pedig nemcsak az élménnyel lesznek gazdagabbak, hanem egy, a Szabad Magyar Rádió címerét ábrázoló kitűzőt is kapnak ajándékba – tette hozzá Pintér Edina.

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a forradalom alkalmából a BKK időutazásra hívja a megemlékezőket. A 2-es és a 4-es, 6-os villamosok vonalán az október 23-i és a következő hétvégén is korhű villamosok közlekednek majd. Emellett a megállókban különleges installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit.

Az ünnepi villamosokkal – amelyek nagyjából óránként közlekednek majd – ingyenesen lehet majd utazni. A részletes menetrendről, valamint az ünnepi rendezvényekkel összefüggő forgalomkorlátozásokról bővebb információk találhatók a BKK honlapján és Facebook-oldalán.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője arról számolt be, hogy pénteken jellemzően napsütéses lesz az idő, csapadék nem várható. Szabadtéri rendezvények szempontjából nagyszerű idő lesz – hangsúlyozta az osztályvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.