Nem perli be László Petra a felbukó menekültet

Az operatőr az orosz Izvesztyijának adott interjúban nem mondta, hogy perelné Mohszent.

Lakner Dávid
2015. 10. 21. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egyebek között az Index, a 24.hu, a Mashable és a Vs.hu nyomán korábban portálunk is ezt írta, László Petra nem mondta az orosz Izvesztyijának adott interjúban, hogy pert tervez a Röszkénél felbukó menekült ellen. Az N1TV volt munkatársa az interjúban kijelentette: pert fontolgatnak a Facebook ellen, miután a nőt támogató oldalakat gyorsan eltávolították, de a meggyilkolására felhívókat meghagyták. Az operatőr ezután beszélt arról is: a felbukó migráns, Oszama Abdul Mohszen megváltoztatta vallomását, korábban még a rendőröket hibáztatta és nem őt. A nő férje ugyanakkor becsületbeli ügynek tekinti, hogy bizonyítsa felesége ártatlanságát – olvasható az interjúban.

Kerestük László Petra férjét is, aki az MNO-nak megerősítette: ahogy az Izvesztyiján ez nem is olvasható, valóban nem mondtak olyat, hogy pert indítanának a felbukó menekülttel szemben. Hozzátette, nem is terveznek ilyet.

Közben a felbukó migráns a Der Standardnak arról beszélt: lakást és futballedzői állást kapott Spanyolországban, jelenleg pedig családegyesítésre vár. Perről csak ő beszélt: kijelentette, hogy nem tud megbocsátani a nőnek, és be is perelné. Elmondta azt is, hogy a szír kurd párt (PYD) állításával szemben nem volt az Al-Kaidához tartozó An-Nuszra Front tagja, és szemben állt az Aszad-rezsimmel, a vád pedig a szír hatalom tipikus koholmánya. Korábban megírtuk, hogy a PYD arról is beszélt: Mohszen 2004-ben egy futballmeccs után részt vett ötven kurd felkelő lemészárlásában, amelyet a szír fegyveres erők hajtottak végre.

László Petra az Izvesztyijában elismételte: nem látta Röszkénél, hogy egy gyerek fut felé, és nem is szándékos volt a rúgás. Mint mondta, abban hibázott, hogy tovább akart filmezni, és nem futott el a felé rohanó tömeg láttán.

Mohszen kapcsán a Heti Válasznak adott interjújában László Petra arról beszélt: „Nyilván érdekemben állna azt mondani, hogy a Heti Válasz múlt heti képsorozata bizonyítja: nem gáncsoltam. A teljes igazság viszont az, hogy miután legázoltak, már nem voltam a magam ura, fogalmam sincs, mi történt. Tény, hogy a szír férfi az esést követő pillanatban nem velem kiabált, hanem a rendőrrel, aki megállásra akarta kényszeríteni. Ezzel el is intézhetném a dolgot, de nem akarom eltagadni: én ott és akkor nem a szerencsétlent láttam abban az emberben, hanem egy, az intézkedő rendőrnek ellenszegülő, feldühödött férfit. És egyértelműen a kivezényelt rendőrök tűntek kiszolgáltatottabbnak.”

Az operatőrt azután bocsátották el az N1TV-től, hogy videofelvétel látott napvilágot arról: Röszkénél forgatva belerúgott egy gyerekbe, aki felé rohant egy nagyobb tömegben. László Petra a történtek után az MNO-nak küldött levelében kért elnézést, majd miután több helyen is úgy értelmezték levelét, hogy nem kér bocsánatot, újabb levélben erősítette meg sajnálkozását.

A szeptember 8-ai eset után szégyenfal jött létre a Facebookon László Petra ellen, melyen többen is a nő megerőszakolására és meggyilkolására szólítottak fel, sőt vérdíjat is kitűztek a fejére iszlám szélsőségesek, míg az N1TV-t hekkertámadás érte. Bár a Magyar Helsinki Bizottság közösség tagja elleni bűncselekményről és akár hét évre is kiszabható szabadságvesztésről beszélt, a Szegedi Járási Ügyészség garázdaság miatt rendelt el nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.